Nina, 34, dog i fallskärmsolyckan: ”Ville alla väl”

avGustaf Tronarp

Känslosamma hälsningen: ”Flyg fritt min älskade vän"

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Nina Forsberg avled när hon gjorde det hon älskade mest.

Den rutinerade fallskärmshopparen Nina Forsberg avled när hon gjorde det hon älskade mest.

34-åringen skadade sig svårt då hon tränade inför ett världsrekordförsök i Tjeckien. Nina fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Nu sörjs hon av den svenska fallskärmsrörelsen.

– Hoppningen gav henne så mycket glädje, säger Ninas pappa Lennart.

Hoppet från flygplanet gick helt utan problem. Det var i samband med att Nina Forsberg landade som något gick fruktansvärt fel.

I samband med att 34-åringen nådde marken föll hon av okänd anledning omkull.

– Det var något i den sista lilla sekunden som gick snett. Normalt sett händer sådant aldrig, men nu skedde det. Det var olyckliga omständigheter, säger Ninas pappa Lennart.

Nina skadade sig allvarligt och hamnade i koma. Hon fördes i ambulanshelikopter till sjukhus.

Direkt när Lennart och hustrun Carin fick veta vad som hänt deras dotter reste de till Tjeckien.

– Då tänkte vi ingenting. Vi ville bara åka dit. Det var viktigt för oss att finnas nära henne, säger Lennart.

Nina vårdades på intensiven i flera dagar. Men det var förgäves. I måndags avled hon.

– Det är svårt att beskriva hur det kändes då. Det är klart att det är sorgligt och alla runtomkring blev ledsna. Men Nina var så positiv och spred alltid så mycket positivitet omkring sig. Det är det som vi försöker fokusera på nu, säger Lennart.

Tränade inför rekordförsök

Nina Forsberg tillhörde Sverigeeliten i freestyle-fallskärmshoppning, där hopparen ska utföra olika rörelser i luften.
Olyckan inträffade när Nina deltog i ett av Europas största fallskärmsläger. Det som kom att bli hennes sista hopp genomfördes vid flygplatsen Klatovy i västra Tjeckien. Nina tränade inför att försöka sätta nytt världsrekord i formationshopp i höst.

– Hon levde för fallskärmshoppningen. Det gav henne så mycket glädje. Hon fick resa runt i världen och träffa nya människor hela tiden, säger Lennart.

”Fanns där för alla”

Ninas hemstad var Malmö, men hon tillbringade också mycket tid i Göteborg. Där var hon aktiv fallskärmsklubben Cirrus. En av alla dem som stod Nina nära i klubben är Peter Denk. I ett känslosamt Facebookinlägg hedrar han sin bortgångna kamrat.

”Nina har varit en väldigt god vän som alltid funnits där när det behövts som mest. Inte bara för mig utan för alla sina vänner – och de är många”, skriver han, och fortsätter:

”Hon hade ett stort och varmt hjärta som ville alla väl. Den där sällsynta kombinationen av driv och omtanke som hon hade har fått mig till att bli en bättre version av mig själv. Jag hade inte varit den jag är i dag utan Nina.”

Hälsningen: ”Flyg fritt min älskade vän”

Anhöriga och vänner som Aftonbladet har varit kontakt med beskriver Nina som en varm, omtänksam och engagerad person.

Vid sidan av fallskärmshoppningen var hon en av grundarna till den hållbarhetsfokuserade kafékedjan Barista.

– Hon kände väldigt starkt att vi måste hjälpas åt för rädda världen. Hon var väldigt engagerad i sådana frågor, säger Lennart, och fortsätter:

– Hon hade gjort klart att om något skulle hända henne så skulle hennes organ doneras. Nu kan flera människor i Tjeckien leva vidare tack vare henne. Det säger mycket om hur hon var.

Ninas familj har gett Aftonbladet tillåtelse att publicera en bild som de tycker lyfter fram hennes kärlek till fallskärmshoppningen.

– Hon älskade verkligen att hoppa fallskärm. Hon fick otroligt mycket positivt ut av det, säger pappa Lennart.

I sin Facebookpost skriver vännen Peter Denk:

”Alla människor är unika på sitt sätt men Nina var verkligen något alldeles extra. Hon sprudlade av energi, såg bara möjligheter, var nyfiken och orädd men ändå klok och försiktig. En sann entreprenör i själ och hjärta som framför allt såg till den nytta hon kunde skapa och gärna delade med sig av den till andra.”

Han avslutar sitt inlägg med en hälsning:

”Flyg fritt min älskade vän!”

ARTIKELN HANDLAR OM

Tjeckien

Olycka