Frågan britterna ställer på nätet: ”Vad är EU?”

avNiklas Eriksson

Timmar efter det stod klart att britterna röstat för att lämna den europeiska gemenskapen trendade googlingen ”Vad är EU?” på öarna.

Utöver nyfikenhet på vad de lämnar är det också över 150 000 människor som vill ta om beslutet.

”Vi kommer att ta upp begäran ’EU-omröstningsregler som utlöser en andra omröstning’”, uppger det brittiska parlamentet i en kommentar.

Britternas historiska val att lämna EU har skapat mängder av frågetecken av typen ”hur påverkar det här oss?”, ”vad händer med ekonomin?” och ”hur blir det om man ska resa till Storbritannien?”.

Bland dem som faktiskt röstat sig ur den europeiska unionen verkar det råda en viss förvirring vad det är de faktiskt beslutat sig för att lämna, i alla fall baserat på vad som googlades flitigast timmarna efter rösträkningen var klar.

Googlade EU

I takt med att börserna runtom i världen backade undrade britterna ”vad betyder det att lämna EU?” och ”vad är EU?”. Frågor som enligt sökjätten trendade i Storbritannien under fredagen, rapporterar Washington Post.

Brexit-beskedet har också lett till enormt missnöje bland unga, i gruppen 18- till 24-åringar så röstade 64 procent för att stanna kvar i EU.

Bland väljarna över 65 år så var det 54 procent som röstade för en brexit.

Ett samband som bland annat Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommenterat:

– Det tragiska när man tittar på valresultatet i Storbritannien är att det framför allt är unga människor som har röstat för att stanna, och det är de som kommer att förlora på det här. Det är tyvärr min övertygelse, säger hon till TT.

Vill ha omröstning

Över 150 000 britter har också skrivit under namninsamling där det begärs en ny omröstning, trots att trycket varit så högt att sidan stundtals legat nere.

Skälet till att det begärs en ny omröstning är enligt skaparen av namninsamlingen en regel som säger att om stödet för antingen bremain eller brexit är mindre än 60 procent och mindre än 75 procent av de röstberättigade har lagt sin röst så bör ytterligare en omröstning genomföras, uppger brittiska Metro.

Totalt deltog 72,2 procent av de 46,5 miljoner röstberättigade. Resultat slutade med 51,9 procent som vill lämna mot 48,1 procent som vill stanna.

Det motsvarar 17 410 742 röster för Brexit och 16 141 241 röster för Bremain

En talesperson för parlamentets underhus säger i ett uttalande att myndigheterna besvarar alla nätnamninsamlingar med över 100 000 underskrifter inom 21 dagar.

”Kommittén har möte på tisdagseftermiddagar och nästa möte är tisdag den 28 juni då de kommer att överväga insamlingen ’EU-omröstningsregler som utlöser en andra omröstning’ som nu passerat 100 000 gränsen”, uppger talespersonen, enligt brittiska Metro.