Halv miljon svenskar dubbelbeskattas för sitt pensionsparande

NYHETER

Har du koll på ditt pensionssparande?

En halv miljon svenskar tvingas nu betala dubbel skatt – för att de missat att avsluta autogirot till sitt privata pensionssparande.

Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza, är kritisk:

– Om bankerna ska kalla sig rådgivare kan de inte missa en sådan här fråga.

En granskning som Ekot gjort visar att två av tre sparbolag fortfarande låter sina kunder sätta in pengar till privat pensionssparande med autogiro. Det innebär att pengarna beskattas två gånger – en gång när lönen beskattas, och en gång när pensionen tas ut.

Systemet där du kunde göra avdrag för privat pensionssparande trappades ner kraftigt under 2015, från 12 000 kronor till 1 800 kronor. Den 1 januari 2016 slopades avdraget för pensionssparande helt.

Trots detta använder nästan en halv miljon svenskar fortfarande den nu gamla sparformen genom att deras överföringar via autogiron fortfarande tickar på, enligt Ekot.

Granskningen visar att flera stora banker och försäkringsbolag inte har brytt sig om att ta bort möjligheten för sina kunder att använda autogiro. Bland jättarna finns bland annat Folksam, Handelsbanken, Nordea, SEB, Skandia och Swedbank.

De företag i granskningen som strypt möjligheten att använda den förlegade sparformen är AMF, Avanza, Brummer och KPA.

”Banker och politiker bör ta större ansvar”

Johanna Kull är sparanalytiker på Avanza. Hon är kritisk både mot bankernas och politikernas hantering av frågan.

– Om bankerna ska kalla sig rådgivare kan de inte missa en sådan här fråga. Jag tycker också att politikerna har ett ansvar eftersom det är småspararna och de svårast utsatta som drabbas av det här, säger Johanna Kull.

Hur ska man spara i stället, nu när avdraget för privat pensionsparande är borta?

– Det bästa är att spara genom ett investeringssparkonto, ISK-konto som det kallas. Det fungerar som ett skal som du kan stoppa till exempel fonder i. Sedan skattar du på ett schablonbelopp varje år istället för att skatta 30 procent när du plockar ut vinsten. Det blir billigare och allt är betalt när du vill ha pengarna.

Hur ska man göra för att kolla så man inte dubbelbeskattas på grund av privat pensionssparande?

– Logga in på din internetbank eller ring kundtjänsten på din bank och fråga. Avsluta genast autogirobetalning om du har någon. Jag tycker också att du ska fråga varför du inte har fått hjälp att avsluta betalningen och även begära ersättning för de pengar du förlorat.

Varför tror du så många fortfarande pensionsparar privat via autogiro?

– Jag tror folk har missat det, eller inte vet hur de sparar. Det är därför bankerna måste ta sitt ansvar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pension