Kärlekssagan över för författarparet

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
Karl Ove Knausgård.

NYHETER

Ett av Sveriges mest kända författarpar bryter upp.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Linda Boström Knausgård att hon och Karl Ove Knausgård ska skiljas.

– Vi är fortfarande vänner och viktiga samtalspartners för varandra, säger hon.

2007 gifte sig den norske författaren Karl Ove Knausgård med författaren och poeten Linda Boström. De träffades på folkhögskolan Biskops Arnö, som är uppkallad efter ön i Mälaren som den ligger på. Paret bodde sedan flera år i Malmö. Det var där som Karl Ove Knausgård författade den mycket uppmärksammade självbiografin ”Min kamp”, där äktenskapet med Linda har en central plats. Paret har fyra gemensamma barn.

”Han känner mig bäst”

2011 flyttade familjen till Glemmingebro på Österlen. Men nu har Linda Boström Knausgård bosatt sig i ett hus i Ystad. Orsaken är att paret ska skiljas. Det säger hon i en intervju med DN:

– Vi är fortfarande vänner och viktiga samtalspartners för varandra. Han är den som känner mig bäst i världen. Vi delar allt vad det innebär att vara föräldrar. Och sedan vet jag inte. Livet är stort och jag kan inte se utsträckningen av det som sker. Mer än så kan jag inte säga.

Nominerad till Augustpriset

I augusti kom Linda Boström Knausgårds fjärde skönlitterära bok, ”Välkommen till Amerika”. Den har nominerats till Augustpriset. Hon debuterade med diktsamlingen ”Gör mig behaglig för såret” 1998. Karl Ove Knausgård första bok, ”Ute av verden”, kom 1998. Självbiografin ”Min kamp” har getts ut i sex fristående band. Den sista delen gavs ut 2011. Relationen med Linda är ett återkommande tema i böckerna. Knausgård är närgången i skildringarna av sin hustru. För DN berättar Linda Boström Knausgård om känslan av att läsa om sitt eget liv.

– Ibland har det ju gjort fruktansvärt ont men så länge texten känns sann ur hans perspektiv – för även när han skriver om andra handlar det om honom – så är det okej. Och det är fantastisk litteratur. Karl Ove är inte korrumperad. Han har ett rent hjärta, säger hon.

Aftonbladet har utan framgång sökt Karl Ove Knausgård. Linda Boström Knausgård har via sitt förlag avböjt att kommentera skilsmässan ytterligare.

Publicerad: