Löfven kritiserar SD för Putilov-härvan

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
Statsminister Stefan Löfven.

– SD visar återigen att de inte är ett parti som andra, säger statsminister Stefan Löfven med anledning av Putilov-affären.

Samtidigt manar Moderaterna till vaksamhet mot personer som ”Egor Putilov”.

Partiernas gruppledare i riksdagen ska under dagen diskutera hur Egor Putilov kunde anställas på ett partikansli. Putilov – eller Alexander Fridback som han egentligen heter – har pekats ut av flera experter som en säkerhetsrisk på grund av sin fastighetsaffär med en rysk dömd brottsling.

Härom dagen sade han upp sig från arbetet som tjänsteman på SD:s riksdagskansli, något som välkomnas av gruppledaren Mattias Karlsson (SD).

– Det var bra att vi gick skilda vägar. Vi vill inte ha anställda som böjer på lagarna på något sätt, säger han till P1 Morgon.

Enligt Karlsson gjorde SD en rimlig bakgrundskontroll när partiet anställde mannen, och lät även Säpo kolla honom. Fastighetsaffären kände man inte till vid anställningstillfället, enligt Karlsson.

Löfven kritisk

Men statsminister Stefan Löfven är kritisk till hur SD hanterat frågan.

– Sverigedemokraterna har uppenbarligen inte hanterat detta alls utan det är han själv (Putilov) som har gjort det, säger Löfven och anser att det återigen visar att SD inte är ett parti som andra.

– Listan med konstigheter är nu hur lång som helst i det partiet. Om de själva inte ser att det är ett problem från säkerhetssynpunkt och ur olika aspekter, och inte adresserar det utan låter honom göra det, då har de ett stort problem, säger Löfven.

Stort allvar

Moderaternas vice gruppledare Hans Wallmark, säger efter mötet:

– Det är bra att vi diskuterat det här i dag, att vi inser att vi har den här typen av hybrid- och underrättelsehot. Det gäller att förstå att det är på allvar. Man måste se på mönster och rörelser som kan uppstå.

– Det är viktigt att SD-svansen som varit aktiv de senaste dagarna inte ska negligera och bortförklara det som hänt. Det här är allvarligt. Det visar inte minst de här två personerna och det som uppdagats de senaste dagarna.Wallmark vill dock inte kommentera hur SD:s agerande påverkar möjligheterna att bli ett framtida samarbetsparti.

– Det har vi inte diskuterat.

SD krishanterar

Liberalernas gruppledare Christer Nylander vill förändra praxis så att riksdagen får ett övergripande ansvar för att säkerhetsutreda anställda vid kansliet – inte som i dag, att de enskilda partierna står för bedömningen om vilka som behöver utredning.

– Uppenbarligen är inte alla partier lämpade att göra den bedömningen, säger Nylander.

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson:

– Det är det allvarligaste säkerhetshotet vi haft mot riksdagen sedan andra världskriget.

SD krishanterar nu uppenbart frågan om synen på president Vladimir Putin och Ryssland.
I dag blev det känt att partiets rättspolitiske talesperson Kent Ekeroths politiske sekreterare Dick Abrahamsson stängts av från sitt jobb på riksdagskansliet. Detta efter att det blivit känt att han spridit rysk propaganda och konspirationsteorier och uttalat sitt stöd för Putin.

TT-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM