Lövin gjorde premiär med Löfven – men gav inga besked

1 av 4
NYHETER

SÖDERTÄLJE. Statsminister Stefan Löfven (S) ska ombilda regeringen inom kort.

Enligt Aftonbladets uppgifter kommer framtidsminister Kristina Perssons uppdrag att avslutas.

– När jag har bestämt mig om regeringsombildningen kommer jag att berätta det, säger Löfven.

Det var i samband med ett besök vid Scania i Södertälje som Stefan Löfven fick frågor om den kommande regeringsombildningen. Att Isabella Lövin, MP:s nyvalda språkrör och biståndsminister deltog, tolkades av flera som att hon tar över Åsa Romsons post som miljö- och klimatminister.

Varken Löfven eller Lövin ville dock säga om hon kommer att få byta arbetsuppgifter.

– Vi fortsätter diskussionerna kring ministerposter, språkrören och statsministern. Ännu så länge är jag biståndsminister och trivs bra med det, säger Isabella Lövin.

”Inom maj månad”

Aftonbladet kunde i går berätta att Stefan Löfven väntas göra en mindre regeringsombildning och att framtidsminister Kristina Persson väntas vara en av dem som får gå. Hennes uppdrag som rör de 17 FN-målen anses vara i full gång samtidigt som hon är 71 år gammal.

Löfven själv vill dock inte svara på hur han ser på detta.

– Jag säger att när jag har bestämt mig om regeringsombildningen kommer jag att berätta det, säger han.

Varför dröjer regeringsombildningen?

– Jag har sagt att jag kommer att göra det här så snabbt som möjligt och inom maj månad och det är fortfarande maj månad.

”Svenska modellen”

Inom ditt parti finns en önskan om att du ska passa på och göra en rejäl ombildning. Hur svarar du på det?

– Det viktigaste för regeringen är att vi får genom vår politik. Det är så mycket spel; vilka, vem, när och hur. Men det viktigaste är det politiska projektet. Vi har bestämt samhällsbygget tillsammans, våra två partier, och det tänker vi fullfölja.

– Det bygger på den svenska modellen. Att se till att människor som är vuxna kommer i arbete, att barn och unga får den bästa utbildningen, att vi stärker välfärden så det finns en social trygghet för alla människor och att vi ser till att ta ansvar för klimatet och miljön. Det är samhällsbygget som modell, det är det som vi utgår från.

Statsministern slog samtidigt fast att Miljöpartiet blir kvar i regeringen och att regeringen kommer att göra grundlig bakgrundskontroll av eventuellt nya ministrar.

Satsar på hållbart resande

Under besöket i Södertälje passade Stefan Löfven och Isabella Lövin på att presentera en ny satsning på nästa generations resande, i form av mer miljövänliga fordon. Arbetet ska ske i samarbete mellan stat, näringsliv och forskning.

– Det handlar om att dela erfarenheter och hitta luckor som finns och var vi behöver satsa mer för att faktiskt kunna uppnå målen som gynnar alla, näringsliv, medborgare och klimat, säger Isabella Lövin.

Detaljerna kring satsningen ska presenteras den 1 juni.

ARTIKELN HANDLAR OM