Dockor fick visa var döda bröderna hittades

1 av 6
NYHETER

För att bilda sig en uppfattning om hur det misstänkta dubbelmordet i Vallåkra ska ha gått till besökte rätten 68-åringens hus under måndagseftermiddagen.

På tomten fanns två dockor utplacerade – för att illustrera var de döda bröderna hittades.

Strax efter klockan 17 på måndagseftermiddagen inledde rätten en syn av fastigheten i Vallåkra. Här menar åklagaren att två bröder, 21 och 24 år, mördades av den 68-årige fastighetsägaren den 14 oktober förra året.

Synen inleddes med att en kriminaltekniker visade rätten runt på tomten. Två vita dockor var utplacerade, föreställande offren. Sedan gick man runt huset och tittade på källaringången – för att sedan avsluta med att gå in i huset.

– Rätten får en möjlighet att bilda sig en uppfattning om hur det verkligen sett ut på plats. Det är nästan omöjligt att få av att bara se skisser och bilder. Detta är helt nödvändigt för att man ska få en rättvis bild av platsen, säger Börje Sjöholm, utredare på polisen.

”Maskerade män”

– Vilken enslig plats. Här skulle jag känna mig väldigt ensam om jag blev angripen nattetid. Det är mitt intryck, kommenterade försvarsadvokat Johan Eriksson direkt efter synen.

I förhör har mannen uppgett att två maskerade män kom till fastigheten sent på kvällen den 14 oktober. De ska sedan ha krossat rutan på hans ytterdörr. Då gick mannen och hämtade ett jaktgevär och sköt två skott mot dem.

– Han upplevde sig vara i livsfara - som om det var en duell mellan honom och de båda männen, säger försvarsadvokaten Johan Eriksson.

Utplacerade dockor

De två dockorna var utplacerade en bra bit från ytterdörren på fastigheten – de skulle illustrera var offren påträffades. Den ena dockan låg på gårdsplanen cirka 17 meter från ytterdörren och den andre i en skogsglänta cirka 32 meter från dörren. 68-åringen har uppgett att de stod på farstun när han sköt dem. Så mycket tyder på att de flydde från platsen skottskadade.

– Det tyder på att de har sprungit en bit. Men de har inte sprungit långt, säger Börje Sjöholm, utredare på polisen.

”Juridiskt komplicerat”

Börje Sjöholm menar att rätten står inför en utmaning. Fallet är inte solklart.

– Det är inte alldeles enkelt. Det är juridiskt komplicerat, säger han.

Åklagarna Anna Broomé och Kerstin Eriksson vid Helsingborgs tingsrätt, där målet hålls, vill inte lämna några kommentarer innan förhandlingen är slut.