Israelisk soldat sköt ihjäl skadad palestinier

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Den misstänkte palestinske angriparen ligger skadad på marken – då kliver en israelisk soldat fram och skjuter ihjäl honom med ett skott i huvudet, visar en video från platsen.

Soldaten misstänks nu för mord.

– Det var en hemsk handling som endast kan driva mer våld, säger FN-sändebudet Nikolay Mladenov.

Två palestinska män i 20-årsåldern misstänks på torsdagsmorgonen ha knivhuggit en israelisk soldat i området Tel Rumeida i staden Hebron på Västbanken.

En av palestinierna uppges ha skjutits ihjäl direkt efteråt medan den andre skottskadades och föll till marken. I ett videoklipp, som enligt The Guardian filmats av en volontär på israeliska människorättsorganisationen B'Tselem, syns den palestinske mannen röra på sitt huvud medan sjukvårdspersonal tar hand om den knivskadade israeliske soldaten som sitter upp på en bår när han lyfts in i ambulansen.

”Nonchalant respons”

Knappt två minuter in i klippet, precis innan ambulansen kör iväg, stegar en soldat fram mot den skadade palestiniern på marken, siktar mot hans huvud från nära håll och skjuter av allt att döma ihjäl honom. Efter skottet rinner blod från mannens huvud nedför gatan.

– Den här typen av beteende är chockerande, särskilt den nonchalanta responsen från de andra soldaterna som syns i videon. Det väcker ganska allvarliga frågor om varför de inte verkar mer förvånade och är något som måste utredas på allvar, säger B'Tselems talesperson Sarit Michaeli till The Guardian.

Har erkänt

Den israeliske soldaten misstänks nu för mord, skriver den israeliska tidningen Haaretz. Såväl Israels försvarsminister Moshe Yaalon som FN har fördömt hans agerande.

– Jag fördömer starkt gårdagens uppenbart utomrättsliga avrättning av en palestinsk angripare i Hebron på den ockuperade Västbanken, säger FN:s särskilda Mellanösternsändebud Nikolaj Mladenov enligt AFP.

– Det var en hemsk, omoralisk och orättvis handling som endast kan driva mer våld och eskalera en redan instabil situation.

Enligt en första utredning agerade soldaten på egen hand och hade inte beordrats att skjuta palestiniern, skriver Haaretz.

Soldaten har erkänt att han sköt ihjäl den misstänkte palestiniern men säger att han gjorde det eftersom han kände fara för sitt eget liv, uppger hans advokat enligt Haaretz.

Publicerad: