Lämnar MP i protest: "Har tappat sin själ"

NYHETER

Kommunpolitikern Josefin Utas lämnar Miljöpartiet och alla sina politiska uppdrag.

– Man har tappat markkontakt i frågor som jämställdhet, migration och demokrati, säger hon om sitt parti.

Josefin Utas är kommunpolitiker i Sollentuna och kandiderade till riksdagen för Miljöpartiet i valet 2014.

Nu har hon bestämt sig för att lämna sitt parti i protest.

Anledningen är ett missnöje med vilken rikting MP har tagit politiskt de senaste åren.

– Det Miljöparti jag gick med i en gång i tiden var mer jordnära och frihetligt. Nu har man tappat markkontakt i frågor som jämställdhet, migration och demokrati. För mig är det viktigt med en politik som har ett långsiktigt och visionärt syfte och som samtidigt bedrivs på ett ansvarsfullt sätt.

Saknar realistisk politik

I en debattartikel i Expressen utvecklar hon resonemanget och skriver att Miljöpartiet har gått från att vara pragmatiskt och lösningsinriktat till att inta ytterlighetspositioner på olika områden.

"En långsiktig vision är viktig, men samtidigt behöver en realistisk dagspolitik föras som är anpassade efter rådande förutsättningar." skriver hon.

– Miljöpartiet måste ha en helhetspolitik, nu fokuserar vi för mycket på enskilda frågor. Om man har en liberal migrationspolitik är det viktigt att också ha en politik på andra områden som stämmer överens med den, säger Josifin Utas till Aftonbladet.

– Vi måste ha en bostadsmarknad och en arbetsmarknad som klarar av den ökade rörligheten i världen. Där har Miljöpartiet inte gjort tillräckligt. 

Josefin Utas kommer nu gå över till partiet Borgerlig Framtid, ett litet parti som enligt egen utsaga bedriver en politik som ligger mellan Alliansen och Sverigedemokraterna.

ARTIKELN HANDLAR OM