Sagobröllopet som har ett stort problem

NYHETER

Mer än 700 miljoner kvinnor världen har gifts bort i barnäktenskap, enligt Unicef. Nu lanserar de en ny kampanjfilm för att sätta fokus på frågan.

Mellan 2005 och 2012 giftes ungefär en fjärdedel av världens kvinnor i åldrarna 20-24 år bort som barnbrudar, enligt statistik från Unicef. Rapporten publicerades på internationella kvinnodagen och organisationen lanserade även en ny kampanjfilm för att uppmärksamma och stoppa barnäktenskap. I filmen ser man hur ett brudpar förbereder sig inför ett bröllop. Först i slutet av filmen avslöjas det att bruden är en liten flicka.

Var tredje yngre än 15 år

Barnäktenskap är äktenskap som ingås med personer under 18 och bryter, enligt Unicef, mot de mänskliga rättigheterna. Mer än 700 miljoner kvinnor världen över har ingått äktenskap som barn och mer än var tredje av dem var yngre än 15 år, enligt statistik från Unicef. Vissa flickor tvingas gifta sig långt före puberteten och fattigdom är den vanligaste orsaken till att föräldrar väljer att gifta bort sina döttrar.

Barnäktenskap är vanligast i Sydasien och i Afrika söder om Sahara, men förekommer även inom vissa grupper i Mellanöstern, Nordafrika, andra delar av Asien, Östeuropa och Latinamerika.

ARTIKELN HANDLAR OM

Unicef