Fem riskerar livstid för krogattack

1 av 2 | Foto: Thomas Johansson
Två personer sköts till döds och åtta personer skadades när två personer med automatvapen öppna eld inne på en restaurang på Vårväderstorget i bostadsområdet Biskopsgården på Hisingen i Göteborg den 18 mars 2015.

Åklagarna har krävt livstids fängelse för fem män efter skottlossningen på en restaurang vid Vårväderstorget i Göteborg då två personer dog och åtta skadades.

I dag kommer domen.

Skottlossningen bröt ut klockan 22.22 på kvällen den 18 mars i fjol. Maskerade män med automatvapen rusade in på den välfyllda restaurangen där gästerna tittade på Champions League-fotboll.

– Det var en ren massaker, sade åklagaren Johan Udén i sin slutplädering efter den två månader långa rättegången.

Åklagarna anser att attacken var riktad mot personer i ett rivaliserande kriminellt nätverk i Biskopsgården.

Ytterligare tre män har åtalats för medhjälp till mord. Samtliga åtalade har förnekat inblandning i attacken.

Polisen: ”Bättre än på flera år”

Dådet på Vårväderstorget var inte det enda 2015. Totalt sju personer sköts ihjäl under året och 27 personer skottskadades i Göteborg. Men efter år av skjutningar och grovt gängrelaterat våld anser polisen att det lugnat ner sig.

– Vi har haft en bättre situation den här sommaren än vad vi haft på flera år, säger Erik Nord, polisområdeschef för Storgöteborg, till SVT Nyheter Väst.

Orsakerna tros vara flera, bland annat nya arbetsmetoder i de drabbade områdena.

– Sedan kan vissa av de här konflikterna ha lagt sig utan vår påverkan, så det kan finnas en kombination av olika förklaringar, säger Nord till SVT.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM