Svenskarna omringade av infernot: ”Det är kopiöst varmt”

Av: Nathalie Mark

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13

NYHETER

Efter en lång torka och många veckor utan regn härjas hela Portugal nu av svåra bränder. Nu börjar bränderna närma sig de större städerna.

– Det är så kopiöst varmt, säger svenske Sebastian Håkansson på plats på Madeira.

Anders Mattsson, Jonas Pernstrand och Tomas Andersson i Funchal.
Foto: Jonas Pernstrand
Anders Mattsson, Jonas Pernstrand och Tomas Andersson i Funchal.

Efter en lång torka och många veckor utan regn härjas hela Portugal nu av svåra bränder. Tusentals brandmän är inblandade i släckningarna av de dryga 700 bränder som rasar i landet. Och nu börjar bränderna som hittills spridits snabbt i landets tallskogar närma sig de större städerna.

”Branden har pågått hela natten”

Även på den populära turistön Madeira brinner det för fullt och svenske Jonas Pernstrand är på plats i staden Funchal. Under måndagen uppgick temperaturerna där till nästan 40 grader tryckande hetta och på eftermiddagen började det så brinna uppe i bergen ovanför staden.

– Branden har pågått hela natten och det är en kraftig rökutveckling. Under natten såg man hur röken spred sig avsevärt och det är mycket värre i dag än det var igår, säger Jonas Pernstrand till Aftonbladet.

Även Sebastian Håkansson och hans sambo Maria Andersson är i Funchal och bor på ett hotell rakt under där det brinner.

– Vi håller oss ganska lugna men det är så kopiöst varmt på grund av elden, säger Sebastian.

Funchal ligger som i en gryta med berg runt omkring och i förorterna närmare skogarna har både de boende i förorter där och ett helt sjukhus behövt evakuerats.

Vet inte om de kan komma hem

Just nu blåser dessutom starka vindar som gör det svårt för myndigheterna att hålla branden i schack. Både Sebastian och Jonas ska flyga hem under dagen men känner sig oroliga över hur det ska gå.

– Vi har hört att det är så mycket rök att flygplanen har svårt att landa här. Vi får se om det går vägen, säger Jonas och Sebastian är inne på samma spår.

– Vi har inte fått någon som helst information från vårt resebolag och det kommer hela tiden motstridiga uppgifter om huruvida planen får landa eller inte.

Enligt en informatör på Madeiras flygplats fick de ställa in en del flyg under måndagen på grund av vinden men att flygen i dag än så länge landar som de ska.

– Men allt beror på vilket håll vinden rör sig. Mer än så kan vi inte säga i nuläget, säger hon.

”Helikopter kom för att hämta vatten”

Thomas Letterkrantz befinner sig sedan i fredags i staden Espinho, söder om Porto. Där har en dimbank legat parkerad över området hela helgen och under gårdagen blossade en eld upp även där.

– Det blev plötsligt rökdis över hela nejden och en helikopter kom för att hämta upp vatten från havet. Elden kan inte ha varit långt borta heller för helikoptern hämtade nytt vatten var femte minut, säger han.

Thomas säger dock att folk i staden tycks ta det ganska lugnt och inte verkar så påverkade av elden.

– Vi pratade med en servitör igår och han ryckte bara på axlarna och sa att ”det brinner mycket såhär års”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN