Sverige brinner

Temperaturökning väntas: ”Läget kan förvärras”

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Under veckan kommer temperaturerna enligt prognosen att ligga på mellan 30 och 35 grader.

En mardrömssitutation för de som kämpar mot de stora skogsbränderna i mellansverige.

– Läget kan förvärras i morgon eftermiddag, då ska det bli varmare igen, säger Andreas Bengtsson, biträdande stabschef vid räddningstjänstens stab i Färila till TT. 

Söndagens väderläge innebar något av en andningspaus för räddningstjänsterna i Gävleborg, Jämtland och Dalarna.

Brandgator har röjts och skog har bränts kontrollerat i Dalarna för att mota elden. På det sättet har nya bränder som kan komma att blossa upp under veckan inget bränsle att leva på.

Natten till måndag har väderläget varit gynnsamt vid bränderna i Ängra och Notberget i Hälsingland. Branden i Ängra sprider sig i nordvästlig riktning i den takt som planerats.

De polska och tyska styrkorna som körde genom Sverige igår står redo att bistå de svenska brandmännen under dagen. 

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

”Viktigt att nya bränder bekämpas snabbt”

Med fortsatt höga temperaturer under veckan är utmaningarna inte över. I veckan väntas det enligt SMHI kommer varmt övergå i mycket varmt. I de sydöstra delarna av Sverige blir det under torsdagen upp emot 35 grader varmt.

– Brandrisken under veckan kommer nå extrema nivåer. Utöver de fyra stora bränderna i norr så ökar risken i södra Sverige och Mälardalen. Det är otroligt viktigt att nya bränder prioriteras att bekämpas så de inte får stor spridning, säger Britta Ramberg, operativ chef för MSB:s särskilda organisation för skogsbränderna under en presskonferens på måndag förmiddag.

– Läget är fortsatt väldigt allvarligt. Det kommer fortfarande inte i närtid att gå att släcka de här bränderna, säger Britta Ramberg,

Räddningstjänsten i Kalmar förbereder man sig genom att ta fram utrustning som legat i förråd.

SMHI har utvidgat sin klass 2-varning för extremt höga temperaturer och brandrisk till att även omfatta Kalmar län. I Kalmar rustar räddningstjänsten upp genom att plocka hem utrustning till stationerna som legat i förråd.

– Annars är det ju ordinarie handlingsplan, men utrustningsmässigt har vi så att säga uppdaterat våra resurser, med tanke på en brand i skog och mark, sa Ulf Petersson, räddningschef i beredskap, Kalmar kommun till Aftonbladet under söndagen.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Eldningsförbud – här är vad som gäller

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverige brinner

Skogsbränder

Väder

SMHI