Mordet på hemlöse Gica

Uppgifter: Pojkarna misshandlade Gica svårt – sedan skröt de för vännerna

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

HUSKVARNA. Den hemlöse tiggaren Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu ska ha blivit trakasserad i flera månader innan han blev ihjälslagen vid sin sovplats.

Enligt uppgifter till Aftonbladet skröt de misstänkta pojkarna om vad de gjort för sina vänner. De ska också ha visat upp filmer från händelsen.

– De hånade polisen eftersom de först sa att han dött av ett hjärtstopp, säger en källa.

Under några höga björkar på en grässlänt vid ån som rinner genom Huskvarna finns ett betongfundament. 48-årige Gheorge Hortolomei-Lupu, kallad Gica, brukade använda det som sovplats. Det var också där som han hittades död på morgonen den 8 augusti.

Polisen beskrev inledningsvis omständigheterna kring det inträffade som oklara. Det dröjde en vecka innan fallet rubricerades som mord.

Men redan kort efter händelsen ska flera unga pojkar ha skrutit om att de misshandlat och förnedrat Gica kvällen innan han hittades död. Det uppger källor med insyn för Aftonbladet. Pojkarna ska också ha visat upp filmer från händelsen. Videorna spreds dessutom på sociala medier.

– De hånade polisen eftersom de först sa att han dött av hjärtstopp, säger en uppgiftslämnare.

– De berättade om vad de gjort för sina vänner, men de var samtidigt måna om att polisen inte skulle få reda på vad som hänt. Därför har de hotat folk som hört av sig till polisen.

Ska ha trakasserats länge

Gheorge Hortolomei-Lupu kom till Sverige från Rumänien för drygt fyra år sedan. Personer som fanns i Gicas närhet beskriver honom som en snäll person som gärna höll sig för sig själv och sällan gjorde något väsen av sig.

Trots det ska han under våren och sommaren ha blivit föremål för trakasserier från ett ungdomsgäng i Huskvarna.

– Det började för några månader sedan, men det eskalerade under de senaste veckorna. De kastade äpplen och stenar på honom och de kunde knuffa honom och så, säger en källa till Aftonbladet.

Varför gav de sig på just honom?

– Jag vet inte. Men han var väl ett lätt offer eftersom han sov utomhus och var sjuk och svag.

Fyra misstänkta

Vad som blev den utlösande faktorn till misshandeln som misstänks ha lett till att Gica dog är oklart.

Polisen utreder nu fyra pojkar, varav tre är under 15 år, som kan ha kopplingar till dådet. Enligt flera personer som Aftonbladet pratat med är det troligt att angriparna inte förutsåg att våldet skulle få dödlig utgång.

– Jag tror inte att de tänkte att det skulle gå så illa. Men det är fruktansvärt att samhället inte förmår fånga upp unga innan det går så här illa, säger en källa.

– Att ge sig på en sjuklig och hemlös man som inte har några möjligheter att försvara sig är så oerhört lågt. Det är så hemskt att det inte går att ta in, säger en annan.

Polisen förtegen

Stefan Sundling är chef för Jönköpingspolisens avdelning för grova brott. Han är förtegen om utredningen.

– Vi kan inte säga något om motivbild eller något annat som kan ha framkommit under förhören, säger han.

– Vi befinner oss i ett initialt skede och vi har gjort bedömningen att det kan skada vårt arbete om vi skulle släppa för mycket information.

Kan fler personer komma att misstänkas för brott?

– Jag utesluter ingenting. Det kommer att hållas förhör med fler personer än vad som gjorts hittills, men vilken roll de har kan jag inte uttala mig om.

Vad kan du säga om uppgifterna om att gärningsmännen har skrutit om vad de gjort?

– Jag kan inte säga något om det. Men det pratas mycket i staden och vi följer det som sägs genom de kanaler som vi har.

Stefan Sundling vill heller inte kommentera de hot som ska ha riktats till personer som pratat med polisen.

– Jag har hört om det, men kan inte uttala mig om det eftersom det ingår i utredningen. Men generellt sett är det brottsligt att hota människor.

Aftonbladet har utan framgång sökt åklagare Linda Schön, som leder förundersökningen. Den misstänkte som är över 15 år företräds av advokat Anders Tolke. Han vill inte låta sig intervjuas, men skriver i ett sms till Aftonbladet att pojken nekar till brott.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Skolchefen om mordet i Huskvarna: ”Fruktansvärt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på hemlöse Gica

Huskvarna

Våldsbrott

EU-migranter

Sociala medier