John McCain avbryter cancerbehandling

Av: Fanny Westling

Publicerad:
Uppdaterad:

Den tidigare republikanske presidentkandidaten John McCain står inför döden.

Den 81-årige senatorn har valt att avsluta behandlingen av sin hjärncancer.

”Med sin vanliga viljestyrka har han nu valt att avbryta den medicinska behandlingen”, skriver familjen i ett uttalande.

Arizonas senator John McCain som har kämpat mot hjärncancer i mer än ett år kommer nu inte få någon vidare behandling, skriver hans familj i ett uttalande.

Det innebär att han troligtvislever sina sista dagar, skriver New York Times.

”Under året har John överträffat förväntningarna för sin överlevnad. Men nu har sjukdommens framtsteg i kombination med åldrandet lagt sin dom”, skriver familjen i ett uttalande. ”Med sin vanliga viljestyrka har han nu valt att avbryta den medicinska behandlingen.”

John McCain.
Foto: Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
John McCain.

Ställde upp mot Obama

John McCain är mest känd för att han ställde upp som den republikanske presidentkandidaten i valet 2008, ett val han förlorade mot demokraten Barack Obama.

Efter det har John McCain lyckats behålla en röst i viktiga politiska och militära debatter.

Han är idag senator i Arizona, en position han blev vald till första gången år 1986.

Ordkrig med Donald Trump

John McCain är också känd för att han varit en av de republikaner som internt kritiserat Donald Trump, bland annat efter mötet med Vladimir Putin.

De båda republikanerna har också haft en liten dispyt angående deras prestation i Vietnamkriget. När Trump kandiderade till att bli republikanernas presidentnominerade ifrågasatte han om McCain var en krigshjälte.

John McCain blev tillfångatagen och torterad i norra Vietnam under fem år.

”En krigshjäte som blev fångad? Jag gillar människor som inte blir fångade”, sa Donald Trump på ett väljarmöte i Iowa.

I oktober förra året gav John McCain en rejäl hint mot Donald Trump, när han refererade till amerikanare som undvek att rekryteras till kriget.

”Jag skulle aldrig någonsin tolerera att vi tog in människor från den lägsta inkomstnivån i Amerika, och de från den högsta inkomstnivån hittade en läkare som sa att de hade en hälsporre.”

Donald Trump fick uppskov fem gånger från Vietnam, fyra var av akademiska skäl och en var på grund av att han hade en hälsporre.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN