Sandtjuvar stort bekymmer på Sardinien

TT

Publicerad 2018-08-09

Cala Mariolu, en av Sardiniens vita sandstränder. Arkivbild.

Bländande vit och mjuk mellan tårna. Det kan vara svårt att slita sig från stranden när det är dags att åka hem från semestern. En italiensk man hittade dock en lösning på det – han försökte ta med sig en bit av stranden hem från Sardinien. Och han är inte ensam.

Souvenirbranschen är viktig för många semesterorter. Besökarnas spenderande på allt från roliga hattar till ölglas formade som stövlar är viktiga för ekonomin. Då är det inte så konstigt att myndigheterna på den italienska ön Sardinien blev förbaskade när en turist försökte sno med sig ett gratis reseminne.

Den 40-årige italienaren, som bor i Storbritannien, togs av polis när han bar på en flaska som han hade fyllt med sand från en av öns mest kända stränder och fick en bot på motsvarande över 10 000 kronor, skriver tidningen The Guardian.

Sandstölder har varit ett problem i många år på turistön, som är känd för sina paradisstränder. Över ett ton sand har beslagtagits på öns flygplats. Nu har polisen fått nog och börjat patrullera på stränderna för att ta tjuvarna på bar gärning. Böterna för sandstölden kan bli så höga som motsvarande 30 000 kronor.

Stölderna kan framstå som harmlösa, men Sardiniens myndigheter framhåller att de i längden riskerar att förstöra öns miljö.

ANNONS