Tony, 42, försökte blända biltjuvarna: ”Har aldrig sett någon köra så”

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flickan vaknade av tjuvar inne i huset – som försvann med familjens bil.

Då sprang Tony, 42, ut på gatan och försökte blända föraren.

– Jag är en sådan jävel som blir förbannad, säger han till Aftonbladet.

Det var på natten till måndagen i förra veckan som en flicka i Hässelby vaknade av ljud från ovanvåningen. Två män hade tagit sig in i huset – och stulit nycklarna till familjens två bilar.

– Personen som har vaknat försöker verkligen aktivt att förhindra tillgreppet av den ena bilen, säger Lars Byström, presstalesman vid polisen i Stockholm.

– Och det lyckas hon väl hyggligt med. Den bilen lämnar busarna, men de sticker iväg med den andra bilen.

1 av 4 | Foto: LÄSARBILD

”Jobbig händelse”

Bilägaren själv var inte hemma men säger att hennes dotter har tagit händelsen okej.

– Hon blev mest arg helt enkelt, säger bilägaren.

– Det är en väldigt jobbig händelse. Det är tryggheten som rubbas när någon tar sig in i ens hus. Men nu har vi så många praktiska saker att ta hand om att vi inte hinner tänka på det.

”Det läskigaste jag hört”

Tony Ahlqvist, 42, bor i området och vaknade av att flickan skrek och en bil som rivstartade.

– Det var fan det läskigaste jag hört, berättar han.

– Jag fick på mig mina kläder, hoppade över altanen och sprang ut genom häcken, som en brandman. Jag har en skarp ficklampa som jag försökte blända föraren med men jag har aldrig sett någon köra så fort härinne. Han höll ju på att välta bilen och körde rakt mot mig, de verkade inte ens se mig. De hade kört rakt igenom mitt hus om de inte hunnit bromsa tillslut.

”Blir förbannad”

De misstänkta männen körde in i flera återvändsgränder och rev ner några brevlådor innan de hittade ut ur området och försvann, berättar Tony.

Han har skrivit om nattens händelser i ett inlägg på Facebook som delats flitigt under veckan.

– Vi har ju haft några tillfällen där vi haft folk som gått här och kikat och spanat på konstiga tider, och jag är ju en sån där jävel som blir förbannad på det, säger Tony.

Det är inte första gången som Tony springer efter folk i området.

– Jag har ju sprungit genom häckar när det varit andra som hållit på med dumheter. De kallar mig för ”Ove” från filmen ”En man som heter Ove”. Och jag är väl ganska lik honom när jag har baskern på mig. Men det får de gärna göra, jag gillar den karaktären.

Ingen gripen

Några dagar senare hade ingen gripits efter händelsen. Polisens tekniker har letat efter spår av gärningsmännen i bilen som blev kvar. Flickan skadades lindrigt när hon jagade efter bilen.

– Målsäganden hade fått något skärsår på armen. Hon hade väl blivit skadad när busen försökte sticka iväg, säger Lars Byström.

De senaste veckorna har liknande händelser inträffat i Täby och Gottröra, men signalementen har varit annorlunda och polisen vill ännu inte prata om en ny trend.

– Det är svårt att säga, men i Täby visade man ju upp något vapenliknande och i Gottröra hade man inget vapen utan däremot hotat med någon kofot, men det är svårt att säga.

Rekommenderar inte att gömma nycklar

Lars Byström tycker inte heller att det är lämpligt att rekommendera folk att inte ha sina nycklar i hallen.

– Det är väldigt svårt att komma med den där typen av allmänna råd – du får ju ha dina nycklar var du vill, sen informerar vi bara om att det här kan inträffa.

– Det (att ha nycklarna i hallen) är i och för sig kanske det smidigaste sättet istället för att försätta sig i en hot- eller våldssituation, där busen ska tvinga fram var du har bilnycklarna och hotar dig eller gör dig illa. Så det där är ju ett val mellan pest eller kolera, men där får man göra vad man själv tycker är lämpligt.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.