Här slår president Macrons rådgivare en demonstrant

avJamshid Jamshidi

En aktivist sitter ner på marken under en stökig massdemonstration i Frankrike.

Då kommer en ”kravallpolis” fram och slår och stampar på mannen som blir liggande.

Nu visar nya bilder att ”polisen” egentligen är en av den franska presidenten Emmanuel Macrons toppsäkerhetsrådgivare – Alexandre Benalla.

Årets första maj-demonstrationer i Paris slutade i våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Över 200 personer greps och massa skadades.

Men under onsdagen kunde tidningen Le Monde publicera tidigare okända bilder och filmer från demonstrationen.

1 av 3 | Foto: Nicolas Lescaut / AP TT NYHETSBYR N
Bilderna visar att mannen egentligen är en av den franska presidenten Emmanuel Macrons toppsäkerhetsrådgivare – Alexandre Benalla.

På videon syns hur en av den franska presidenten Emmanuel Macrons högsta säkerhetsrådgivare, Alexandre Benalla, går till våldsam attack mot en ung man som deltar i demonstrationerna.

Demonstranten sitter ner på marken när Benalla, utrustad med kravallhjälm, går fram till platsen. Där börjar han först slå och sedan stampa på demonstranten. Därefter släpar Benalla i väg mannen någon meter och går i från platsen.

Där blir den skadade demonstranten liggande på marken.

Kan dömas till fängelse

Macrons presidentkansli bekräftar till flera nyhetsbyråer att Benalla hade tillstånd att vara på plats under demonstrationerna som en observatör.

Under torsdagen meddelade åklagare att attacken anmälts och att en utredning mot Benalla inletts. Han är misstänkt för att ha brukat våld och falskeligen utgett sig för att vara polis. Det sistnämnda brottet kan ge fängelse i upp till ett år och böter på 15 000 euro.

Benalla har även fått indragen lön och stängts av från sin tjänst sedan händelsen uppdagats.

– Åtgärden var menad att bestraffa oacceptabelt uppträdande och var en sista varning innan han skulle få sparken, säger presidentens talesperson Bruno Roger-Petit, enligt AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

Paris