Släpp jobbångesten – det är bra att arbeta

avTT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Att komma tillbaka till jobbet kan vara tungt, men slappna av, det finns mängder av positiva aspekter med att ha ett jobb.

Visst är det skönt med semester, men allting har ett slut. Den närmaste tiden kommer många tillbaka från ledigheten, och för de allra flesta är jobbet någonting bra.

– Att jobba är väldigt positivt för oss människor. Stressnivåerna är högre hos den som är arbetslös än hos den som jobbar, säger psykologiprofessor Bo Melin.

Semestern är viktig. Då återhämtar vi oss och fyller på energidepåerna i kroppen inför hösten och vinterns oxveckor. Det är naturligt att det då känns motigt att komma tillbaka till jobbet. Enligt Bo Melin, professor i psykologi vid Karolinska institutet med många års forskning på stress och återhämtning, har omställningen mellan ledighet och arbetsliv dessutom blivit större i dag, jämfört med för 15-20 år sedan.

– Vi arbetar mer projektorienterat i dag, framför allt inom tjänstemannayrken. Vi jobbar i projekt och grupper, och de projekten har en tidsram som kräver noggrann planering. För 20 år sedan var arbetslivet mer styrt av arbetsgivaren. Nu är det lite mer individuellt.

– Arbetslivet ställer större krav på dig och omställningen mellan ledighet och arbetsliv tror jag har blivit större när arbetslivet kräver mer planering av oss som individer, säger han.

Bygger upp kroppen

Ulf Lundberg, professor emeritus på Stockholms universitet, som forskat på bland annat stressreaktioner, betonar också vikten av vila under semestern.

– Då har man möjlighet att bygga upp kroppen, bland annat stärker ledigheter ens immunförsvar.

Men det finns en ljuspunkt i mörkret. Att ha ett arbete är i grunden någonting mycket bra, och inte bara på grund av lönen.

– Man får ju lite mera struktur på sitt liv, i och med att man ska gå upp vissa tider, äta vissa tider, och det är ju på många sätt bra. Sedan, beroende på vad du har för jobb förstås, är det ju en stimulans att ha ett jobb där man känner att man kan bidra med saker och ting, och göra något som känns meningsfullt, säger Ulf Lundberg.

Det sociala är viktigt

– Även på jobb som upplevs som tråkiga och plågsamma kan den sociala samvaron betyda mycket. För de allra flesta är det positivt att komma tillbaka till sina arbetskamrater och prata om vad man gjort på semestern och liknande, fortsätter han.

Bo Melin håller med.

– Att jobba är väldigt positivt för människan. Stressen hos den som är arbetslös är högre rent biologiskt än hos den som jobbar. Arbete innebär en tillhörighet och en meningsfullhet som är viktig för oss.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Stress

Psykologi