Svenska Christina driver café mitt i den amerikanska villaidyllen

avWolfgang Hansson

BIRMINGHAM, MICHIGAN. Vi kör nerför huvudgatan genom den välbärgade amerikanska småstadsidyllen.

Då dyker den plötsligt upp. Skylten som får oss att haja till.

”Svenska café” står det med stora bokstäver i slutet av shoppinggatan.

Fiket är litet och modernt inrett. Det skulle kunna ligga i New York. Men det ligger i en liten stad i Michigan. Inte utan att man undrar varför.

I glasdiskar ligger kanelbullar, chokladbollar och smörgåsar med rökt lax eller köttbullar med rödbetor. På väggarna hänger gulaktiga väggtapeter med motiv från centrala Stockholm och Göteborg.

Bakom disken står Christina Bakalis från Trollhättan. Hon startade caféet för två år sedan men hon har bott här i 18 år.

– Min man är amerikan, berättar hon. Jag träffade honom när han under några år arbetade på en bilfirma i Trollhättan.

Idén att starta ett svenskt café växte långsamt fram men eftersom det går så bra funderar Christina på att expandera. Hon har även funderingar på en restaurang som serverar svenska köttbullar.

– Ekonomin här går jättebra. För oss pekar allting bara uppåt, säger hon och ler glatt.

Med handen visar hon en brant kurva uppåt.

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
Christina Bakalis från Trollhättan driver ett svenskt café i Michigan.

”Trump får saker gjorda”

Christina är inte så pigg på att prata politik men trots att hon är invandrare har hon full koll på mellanårsvalet i USA nästa vecka då det avgörs om president Trump får behålla sin majoritet i kongressen.

– Jag tror Donald Trump är populär därför att han pratar så folk förstår. För första gången sitter det en riktig person i Vita huset. Någon som får saker gjorda och inte bara pratar. Sen om det han gör är bra eller inte är en annan sak.

Ur en högtalar strömmar Abbas ”Dancing Queen”. Dörren öppnas och ännu en kund kliver in. Christina verkar känna de flesta och välkomnar dem på det där lite översvallande amerikanska sättet. Det märks att hon bott här länge.

Och stamkunderna är viktiga.

– Många amerikaner lagar inte kaffe hemma. Jag har kunder som kommer hit på morgonen och tar en kaffe. Sedan kommer de på eftermiddagen igen för en andra kopp.

Christina brukar inte stå bakom disken så ofta. Hon har fyra anställda tjejer, alla med utländsk bakgrund som arbetar i caféet, varav en svenska.

– Det är så himla mycket som måste fixas hela tiden med inköp, bakning med mera.

En lapp på dörren gör reklam för ”Swedish Christmas Fair”. I en korg av metall ligger Yatzy och några andra spel.

En liten bit av Sverige mitt i USA.

Mellanårsvalet i USA - så funkar det 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM