Svensk misstänks för knivmord i Oslo

20-årig svensk efterlyst för mord och rån i Norge

Av: 

Hans Österman

Kerstin Nilsson

NYHETER

En 20-årig svensk man är internationellt efterlyst av norsk polis, misstänkt för ett mord och ett knivrån i Oslo i måndags.

Redan i fredags släppte norsk polis bilder på mannen från en övervakningskamera.

Samma dag informerades även svensk polis om efterlysningen.

Heikki Bjørklund Paltto, 24, hittades knivmördad i sitt hem i området Majorstuen i Oslo i måndags. Fyndet gjordes vid lunchtid av en av de tre vänner han delade lägenheten med.

Rumskamraterna hade gått hemifrån klockan 07.50 samma morgon – mordet tros således ha inträffat någon gång under de fyra timmarna på förmiddagen, skriver norska Verdens Gang.

Samma morgon inträffade ett knivrån i ett garage inte långt från lägenheten och norsk polis sätter brotten i samband med varandra.

I fredags blev en 20-årig svensk man internationellt efterlyst av norsk polis, misstänkt för mordet. Det bekräftas för Aftonbladet av en svensk poliskälla som tagit del av efterlysningen.

Fångades på bild i kiosk

Samma dag släppte Oslopolisen även bilder på mannen till norska medier. Fotografierna är tagna av en övervakningskamera på Skøyen tågstation i Oslo, där han var inne i en kiosk och handlade.

– Vi anser att den här personen vi nu efterlyser kan knytas till mordet och rånet, säger Grethe Lien Metlid, polisinspektör vid Oslopolisen.

Den 20-årige svensken är skriven i en stad i mellersta Sverige.

– Jag kan bekräfta att vi känner till mordet i Norge och att den efterlyste har en koppling hit, säger vakthavande polisbefäl i den aktuella regionen.

I Sverige är 20-åringen sedan tidigare dömd för bland annat stöld och rån. Så sent som förra året dömdes han till fängelse för rån efter att ha ha trängt sig in i en bostad genom ett öppet fönster och hotat de sovande brottsoffren med kniv innan han försvann med deras värdesaker.

”Han pratade svenska”

Ett vittne i Oslo träffade mannen vid halv sex-tiden i måndags morse, alltså bara några timmar innan Heikki Bjørklund Paltto mördades.

Vittnet blev väckt av att någon ringde på dörren.

– När jag öppnade dörren stod han där och såg rädd ut. Han frågade om ett glas vatten. Jag stängde och låste dörren och hämtade ett glas vatten medan han stod utanför och väntade, säger vittnet till VG.

Vittnet bor i en helt annan del av Oslo, men är säker på vem han såg.

– Han pratade svenska, mumlade och pratade ganska otydligt. Men han var artig.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Svensk misstänks för knivmord i Oslo

LÄS VIDARE

Misstänkt mördare jagas i Oslo: ”Pratade svenska”

ÄMNEN I ARTIKELN

Svensk misstänks för knivmord i Oslo

Våldsbrott

Oslo

Efterlysning