JK: Inget brott när SVT skämtade om kinesiska turister

När SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” skämtade om kinesiska turister lät reaktionerna inte vänta på sig.

Kinas ambassad ansåg att inslaget var rasistiskt och flera personer polisanmälde programmet.

Nu slår Justitiekanslern fast att inslaget inte är att bedöma som hets mot folkgrupp.

När komikern och programledaren Jesper Rönndahl skämtade om kinesiska turister på bästa sändningstid var det många som blev upprörda.

Inslaget som sändes i SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” den 21 september hade sin grund i världsnyheten att tre kinesiska turister kastats ut från ett svenskt vandrarhem. Kanalen publicerade också inslaget på den kinesiska motsvarigheten till Youtube, Youku.

I en informationsfilm riktad till kinesiska turister upplyste man bland annat om att det i Sverige inte är tillåtet att bajsa utanför historiska byggnader eller vid matbordet – och att hundägare inte är ute och rastar sin lunch.

Efter programmet anklagade den kinesiska ambassaden SVT för rasism och krävde en officiell ursäkt. Inslaget polisanmäldes också av flera personer.

JK: Inte hets mot folkgrupp

Nu har Justitiekanslern (JK) prövat ärendet och slår fast att inslaget inte kan anses handla om vare sig hets mot folkgrupp eller annat yttrandefrihetsbrott.

”Syftet med lagstiftningen om hets mot folkgrupp är inte att motverka en kritisk debatt. Begreppet missaktning måste därför tolkas med viss försiktighet. Det innebär att inte alla förnedrande eller nedsättande yttranden är att bedöma som hets mot folkgrupp”, skriver JK i beslutet och fortsätter:

”Utrymmet för ironi, satir och andra debattväckande uttryck är mycket vidsträckt och omfattar även sådana yttranden som kan uppfattas som stötande."

JK är ensam åklagare och den enda som kan väcka åtal när det gäller tryck- och yttrandefrihetsbrott. I och med beslutet inleds ingen förundersökning i ärendet.

Publisert:

LÄS VIDARE