Fortsätt blicka upp – är ett rymdspäckat år

avRobin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: AP
Det går att se en månförkmörkelse över Stilla havet den 4:e april. Men chansen kommer igen i slutet av september, då kan du se skådespelet i Europa.

Först en solstorm som fixade norrsken i hela Sverige.

Sedan solförmörkelsen som fick stora delar av världen att kisa mot solen.

2015 är rymdspäckat år – här är vad du inte borde missa!

Solen har varit väldigt aktiv under första delen av 2015. I förra veckan orsakade ett stort utbrott en solstorm som skapade norrsken enda ner till Tjeckien, vilket är mycket ovanligt. Aftonbladets läsare skickade in bilder från hela Sverige när de njöt av det ovanliga skenet.

Och i fredags fick en solförmörkelse miljoner människor att blicka uppåt för att se en spektakulär naturshow.

Men det är inte över, för 2015 kommer bli ett bra rymdår. Vad sägs om en blodsmåne, meteorshow och släckta lampor? Aftonbladet har samlat rymdhändelserna du inte borde missa i år!

4 april : Månförmörkelse
Jorden kommer att vara precis mellan solen och månen vilket gör att solens strålar inte når till månen. Under förmörkelsen blir månen mörk och får en blodröd färg. Tyvärr måste du befinna dig kring Stilla havet för att kunna se det här, men vi lovar att publicera bilder på Aftonbladet. Men du får en chans till i Europa, se längre ner listan.

13 till 18 april: Mörka himlen-veckan
American Astronomical Society ligger bakom veckan som går ut på att människor runt om i världen släcker sina lampor för att man ska kunna se natthimlen extra bra utan ljusföroreningar. Om du är sugen på att se natthimlen utan ljusföroreningar ska du bege dig till Kiruna. Trakterna kring svenska rymdbasen Esrange är ett av Europas minst ljusförorenade områden.

30 juni: Planeterna dansar
På sydvästra delen av himlen, strax efter skymning, går det att se Jupiter och Venus väldigt ”nära” varandra.

27, 28 september: Månförmörkelse i Europa
I västra och centrala Europa går det att se en månförmörkelse, även kallad ”blodsmåne”, på morgonen den 28 september.

10 oktober: Uranus nära jorden
Uranus kommer som närmst jorden under året. Du kan se Uranus som en blågrön fläck på himlen utan teleskop.

12, 13 augusti: Meteorregn på himlen
Perseiderna, också kallad Laurentiussvärmen, syns tydligt under den här perioden. Meteorregnet inträffar när jorden skär banan för en komet vid namn Swift-Tuttle. Längs kometens bana sprider partiklar ut sig som frigjorts från kometen, det är det du ser från jorden! Titta mot stjärnbilden Perseus.

5 till 12 november: Eldklot på himlen
Meteorsvärmen Tauriderna kallas ibland för ”Halloweens eldklot" syns under den här perioden. Titta mot stjärnbilden Oxen för att hitta rätt.

12 till 23 december: Meteorfest!
Under december går det att se flera meteorregn i rymden. Under 12-14 december syns Geminiderna mycket bra från jorden. Experter tror att Geminiderna skapades av asteroiden 3200 Phaethon men det finns inga säkra svar. Phaethon tros vara en del som lossnat från en större asteroid. Under optimala förhållanden går det att se drygt 140 meteorer i timmen.

I slutet av december, kring jul, syns även meteorsvärmen Ursiderna. Titta mot stjärnbilden Lilla Björnen.

Någon gång under 2015, förmodligen juli: Första bilderna på Pluto
Rymdsonden New Horizon når under juli fram till sitt mål, dvärgplaneten Pluto. Resan startade 2006 från Cape Canaveral i USA. Planen är att NH ska flyga drygt 10 000 kilometer över Plutos yta och ta helt unika bilder av den avlägsna dvärgplaneten.

Källor: Nasa, space.com.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM