Löfvens supervecka - träffar fyra tunga makthavare på kort tid

1 av 4 | Foto: Stefan Löfven.
NYHETER

Stefan Löfvens arbete för att bygga på sin internationella profil går in i ett intensivt skede.

Den kommande veckan träffar han fyra av världens mäktigaste personer.

I början av nästa vecka möter han både den amerikanska ex-presidenten Bill Clinton och nuvarande vicepresidenten Joe Biden.

Den 27-28 mars besöker statsminister Stefan Löfven Kina, där han bland annat ska träffa tunga makthavare som president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang. Därifrån går resan omgående vidare till USA, där Löfven ska besöka New York och Washington DC för ett flertal möten och framträdanden.

Som grund för resan ligger en inbjudan att tala inför FN:s ekonomiska och sociala råd, ECOSOC på måndag förmiddag. En stund senare, vid lunchtid, möter han den amerikanska ex-presidenten Bill Clinton för ett enskilt samtal.

Talade nyligen i telefon

Enligt vad Aftonbladet erfar är det inte alls länge sedan de båda talade med varandra senast. För några veckor sedan ringde Clinton upp Löfven för ett samtal som handlade om det arbete som ex-presidenten gör genom sin omtalade och mäktiga välgörenhetsstiftelse "The Clinton Foundation", som arbetar mycket med internationella hälsofrågor.

– Det är något som vi stödjer från svensk sida också med biståndspengar. Men de kan prata om vad som helst. Amerikansk politik är alltid spännande, både för oss och för dem. Det blir säkert mycket om den politiska situationen i USA men också globalt, säger en källa.

När Stefan Löfven besökte New York förra gången, i november 2014, träffade han Hillary Clinton, som av många tippas att inom kort ge sig in i fajten om att bli USA:s nästa president.

Dagen efter - möte med Joe Biden

Dagen efter mötet med Bill Clinton, den 30 mars, åker Löfven och hans delegation vidare till Washington DC. Där väntar ännu ett möte med en politisk tungviktare - vicepresident Joe Biden som tar emot Löfven i Vita huset.

– När amerikanarna hörde talas om att han skulle vara i USA för att vara huvudtalare på ECOSOC-mötet frågade de om han också kunde vara intresserad av ett möte med vicepresidenten, uppger en källa.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det Bidens stora intresse för den säkerhetspolitiska situationen i Sveriges del av världen, bland annat när det gäller Ryssland och Ukraina, som ligger bakom förfrågan.

Nyligen var Stefan Löfven på besök i Ukrainas huvudstad Kiev.

– Så det finns mycket färska intryck att förmedla. Men de kommer även att prata om Syrien, där är ju amerikanarna ju är lika bekymrade som vi om IS framfart, säger en källa.

ARTIKELN HANDLAR OM