Flygplan kraschade i franska Alperna

1 av 63

avStaffan Dickson, Victor Stenquist, Ida Gustafsson, Josefin Westin, Sofia Roström Andersson

NYHETER

Ett passagerarplan störtade under förmiddagen i södra franska Alperna.

Ingen av de 144 passagerarna och de sex personerna i besättningen har överlevt.

Bland offren finns två spädbarn och en skolklass.

– Jag sade till mig själv: "Det kommer inte att klara bergen”, säger vittnet Sébastien Giroud.

Passagerarplanet, en Airbus A320 från tyska lågprisbolaget Germanwings, ska ha lyft från Barcelona klockan 10.01 med destination Düsseldorf i Tyskland.

Men något gick fel.

Strax före klockan 11 kraschade planet mellan orterna Digne och Barcelonette i Alperna i södra Frankrike.

Bilder från olycksplatsen visar ett flygplan i småbitar utspridda över ett stort område.

– Det här är en tragedi som inträffat på fransk mark, säger Frankrikes president François Hollande i tv.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier beskriver olycksplatsen som ”en bild av skräck”.

Otillgänglig terräng

144 passagerare, två piloter och fyra besättningsmän befann sig ombord. Frankrikes premiärminister Manuel Valls säger i landets parlament att platsen för kraschen har inspekterats och att ingen har överlevt:

– En helikopter kunde landa och har bekräftat att olyckligtvis fanns det inga överlevande, säger han enligt Reuters.

Enligt Germanwings finns två spädbarn bland offren. Dessutom fanns en skolklass ombord.

 – Vi kan bekräfta att 16 elever som pluggar spanska var på väg hem från en skolresa i Barcelona. Även två lärare fanns på planet, enligt passagerarlistan. Vi utgår från att ingen har överlevt olyckan, säger Sylvia Löhrman, skolminister i förbundslandet Nordrhein-Westfalen, till tyska tv-kanalen WDR.

Vrakdelar från planet har hittats på över 2 000 meters höjd i närheten av samhället Barcelonette i regionen Alpes-de-Haute-Provence, uppger franska tv-kanalen TF1. Terrängen är dock otillgänglig och man har satt in tio helikoptrar, militärplan, spårhundar och fyrhjulingar i sökandet.

”Svart låda” hittad

Enligt sajten FlightRadar har planet tappat mycket höjd på kort tid, vilket tyder på ett snabbt förlopp, men orsaken till olyckan är ännu okänd.

Amerikanska myndigheter har sagt att inget tyder på en terrorattack, vädret i området var lugnt och kaptenen ska ha haft 6 000 flygtimmar och flugit för Lufthansa i tio år.

Att planet var 24 år gammalt är inget problem enligt Germanwings, dotterbolag till Lufthansa. Planet ska också ha kontrollerats av tekniker kvällen före flygningen och gått igenom en större besiktning 2013.

"Vi vet fortfarande inte exakt vad som hände med flyg 4U 9525. Våra tankar går nu till alla släktingar och vänner till våra passagerare och besättning. Vi gör allt så snabbt som möjligt göra mer information tillgänglig", skriver Lufthansas vd Carsten Spohr i ett uttalande på sociala medier.

Under eftermiddagen hittades en av planets två så kallade svarta lådor, som i civila plan är orangefärgade. Lådan innehåller såväl färddata som piloternas kommunikation och är en viktig förutsättning för att få reda på vad som orsakat olyckan.

Sébastien Giroud, sågverksägare i området, blev vittne till kraschen.

– Planet flög väldigt lågt, kanske bara 1 500–2 000 meter. Det verkade sjunka ännu mer och jag sade till mig själv: "Det kommer inte att klara bergen", säger han till La Provence.

Länder samarbetar

Det finns i nuläget inga uppgifter om att svenskar befunnit sig på flighten.
– Vi har noterat medieuppgifterna. Vi har ingen ytterligare information än så länge utan vi arbetar på detta, säger Johan Tegel på UD:s pressjour.

Enligt flera medier uppger Spaniens tillförordnade premiärminister att 45 av dem var spanska medborgare, Germanwings uppger att 67 av passagerarna var tyskar och enligt danska Ekstra Bladet befann sig en dansk medborgare ombord.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll under eftermiddagen en presskonferens:

– Jag har pratat med Frankrikes president Hollande och Spaniens premiärminister Rajoy och vi har bestämt oss för att samarbeta för att utröna orsaken till olyckan. Denna katastrof har drabbat så många människor och mina tankar går till dem som förlorat anhöriga, sa hon då. 

Enligt franska medier är detta den första stora flygkraschen i Frankrike sedan ett Concorde som flögs av Air France kraschade den 25 juli 2000. En olycka som krävde 113 människoliv – 109 passagerare och 4 personer på marken.

ARTIKELN HANDLAR OM