Putin ljög hela tiden

Foto: AP
Putin.
NYHETER

Är de avslöjade dokumenten äkta visar de att Putin konstant ljugit sedan han lät invadera Krim.

Det är Ryssland som ligger bakom oroligheterna i Ukraina och förmodligen ligger det mer våld i pipeline.

Frågan är vad omvärldens svar blir.

Fram till nu har Rysslands förklaring till att man ingrep på Krim varit att man gjorde det på begäran av den rysktalande befolkningen som kände sig hotad sedan president Viktor Janukovitj störtats från makten den 22 februari förra året.

Om dokumenten är äkta kan det inte stämma. Vladimir Putins hemliga plan gjordes upp redan i början av februari. Innan Janukovitj lämnat makten.

Det mest skrämmande med dokumenten och det för Ryssland mest avslöjande är att de nästan exakt beskriver den händelseutvecklingen som vi kunnat se under det senaste året. Allt är del av en från början uppgjord plan, godkänd av Kreml.

”Putin skulle ”svälja” Ukraina”

Återigen under förutsättning att dokumenten verkligen är äkta. Det vore dock självmord för tidningen Novaja Gazeta att gå ut med falsk information. Även om den är äkta riskerar tidningen repressalier av Kreml.

Dokumenten visar att Putin redan från början bestämt sig för att ”svälja” Ukraina i små tuggor. Först Krim, följt av större delar av östra Ukraina än vad den de så kallade rebellerna lyckats lägga under sig så här långt.

Med andra ord finns det starka skäl att tro att de ryskstödda striderna kommer att utökas framöver och att Minskavtalet om eld upphör bara är en dimridå för de ryska maktambitionerna.

Med den utveckling vi sett i Ukraina är egentligen inget av det som står i dokumenten någon jättesensation. Det anmärkningsvärda är att allt är del av en större, i förväg uppgjord plan och inte en spontan utveckling driven av händelserna.

Det kommer förmodligen att ändra synen i utlandet på den ryske presidenten och hans syften. Putin handlade inte i ett akut läge för att rädda den ryska flottbasen på Krim från att kunna övertas av Nato i framtiden eller för att skydda den rysktalande befolkningen.

Ville ha kontroll över gasleveranser

Han handlade drevs av krassa ekonomiska och geopolitiska faktorer. Han ville inte riskera att den viktiga industrin i östra Ukraina eller kontrollen över gasleveranserna till Europa genom Ukraina skulle hamna utanför Rysslands grepp.

Frågan som inställer sig är givetvis vilka ytterligare planer Putin kan tänkas ha som vi inte känner till.

Tänker han sig att ingripa mer kraftfullt i andra forna sovjetrepubliker som Georgien och Moldavien? Har han några planer för de baltiska staterna som numera ingår i Nato och som känner sig klart hotade av ryska aktioner i deras länder?

De avslöjade dokumenten gör att många ledare i väst kommer att lita ännu mindre på Putin.

Hån på Europas ledare

När den ryske ledaren säger att ”det viktigaste är att avtalet från Minsk efterlevs” så är det rena hånet mot Merkel och Hollande som var med och skrev på. Ryssland har redan från första stund brutit mot vapenvilan och har uppenbarligen inte en tanke på att följa den. Precis som det är en ren lögn när Putin fortsätter hävda att Ryssland inte är inblandat i striderna.

Frågan är vad som blir västvärldens svar.

Premiärminister David Cameron meddelade i går att Storbritannien skickar militära utbildare till Ukraina som svar på Putins fortsatta aggression. USA har redan fattat ett liknande beslut.

En tänkbar ytterligare utveckling är att USA skickar vapen till Ukraina. Det skulle trappa upp konflikten och öka risken för en direkt militär konfrontation mellan väst och Ryssland.

Mot det ska ställas att om väst inte gör någonting inför så flagranta lögner från Moskva är det svårt att se hur Putin ska kunna uppfatta det som annat än ett klartecken att gå vidare med sina krigshandlingar.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Ukraina