Silvia i exklusiv intervju: ”Vi talar barn hela dagen”

avAndreas Söderlund, Christoffer Malm, Ida Persson, Mathilda Brorström

JÖNKÖPING/STOCKHOLM. Drottning Silvia tycker att det känns underbart att Familjen Bernadotte O'Neill med prinsessan Leonore har landat på svensk mark.

– Det känns underbart, så vi talar barn hela dagen, säger drottningen.

Aftonbladet fick en exklusiv intervju med Drottning Silvia vid Stallmästargården, där hon deltog i en konferens som uppmärksammar att det är 25 år sedan FN:s barnkonvention kom till.

Men i dag är det kanske ett speciellt barn som drottningen tänker mest på, prinsessan Leonore som landade på svensk mark i morse.

Drottningen log stort när hon svarade på hur det känns att få träffa sitt barnbarn.

– Hon är väldigt söt måste jag säga, säger drottningen.

Om fem dagar döps prinsessan Leonore Lilian Maria in i den kristna protestantiska gemenskapen. I Drottningholms slottskyrka med 160 gäster och flera medier närvarande döps hon av ärkebiskop Anders Wejryd, i vatten från en öländsk källa.

Dagen blir historisk. Exakt ett år tidigare gifte sig prinsessan Madeleine med affärsmannen Chris O'Neill i Slottskyrkan. Nu knyts banden med Madeleines barndom när dottern döps på Drottningholm, bara ett par rum från var Madeleine föddes.

Intensiv vecka

Hovet har tidigare uttalat sig om hennes speciella koppling till kyrkan.

– Prinsessan är född och uppvuxen på Drottningholm, så när hon kommer hem så känns det naturligt, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till TT i april.

Tidigt i morse landade paret på Arlanda. En lycklig Madeleine bar dottern Leonore i famnen innan familjen lämnade flygplatsen för att umgås med kungafamiljen.

– De behöver tid för själva tidsomställningen och träffa familjen, sa hovets informationschef Margareta Thorgren.

Aftonbladet träffade prins Carl-Philip, Leonores morbror i Jönköping bara några timmar efter systerns anländande. Han ville inte prata om det förestående dopet, men sa:

– Jag har redan träffat henne.

Sommaren inleds med en intensiv vecka för prinsessparet. På fredag, under nationaldagen, kommer Madeleine och Chris att öppna slottet för allmänheten. Framåt eftermiddagen väntar nästa uppdrag - klassiskt nationaldagsfirande på Skansen tätt följt av en mottagning på slottet.

Inte helt lediga

Enligt Margareta Thorgren kommer inte prinsessan Leonore göra något offentligt framträdande innan dopet på söndag.

– De offentliga uppdragen kommer att skötas av prinsessan Madeleine och herr Chris O'Neill, säger hon.

Madeleine och Chris ska spendera större delen av sommaren i Sverige med släkt och familj, uppger hovet. Men helt lediga blir de inte. Madeleine kommer att återvända vid ett tillfälle under sommaren för ett uppdrag inom Childhood.

– Hon har ett uppdrag i slutet av juni och kommer sedan att återvända i juli, säger Margareta Thorgren.

En stor del av sommaren kommer förmodligen att spenderas på familjens semesterparadis på Solliden, där Madeleine spenderat alla sina somrar.