Nyheter

Här försöker mannen köpa sex av Elin, 12

Av: 

Ida Persson

NYHETER

Mannen stämde träff med Elin, 12, för att köpa sex.

I stället konfronteras han av Aftonbladets reporter.

– Det här är inte jag. Jag är inte här. Jag vet inte vad du pratar om.

”Behöver du en sugar daddy?”

Så inleds konversationen mellan mannen och Elin, 12. Kontakten tas på Kamrat.com men leds snart över till Kik. Bara minuter senare har han föreslagit ett pris.

”Vad sägs om 250 för en avsugning och 500 för ett knull?”

”Sväljer du eller spottar du?”

”I bilen? Hos mig?”

Han vill helst att vi träffas flera gånger. Från två gånger i månaden till en gång i veckan. Han har gjort det förut, säger han. Då var tjejen 16 år.

Han undrar hur erfaren jag är och om jag har problem med att vara naken. Om jag har svårt att komma och om jag vill bli smekt när vi träffas.

Jag förklarar att jag är 12 och oskuld. Det är inga problem.

”Har du sett någon p-rulle så du vet ungefär hur man gör eller ska jag lära dig?”.

”Är det vår hemlis?”

Över Kik stämmer han träff med Elin på ett förortstorg. Då har han bestämt att han ska betala 250 kronor för oralsex.

”Kommer du berätta för någon kompis eller är det vår hemlis?”.

Men mannen får aldrig träffa Elin.

Med dold kamera konfronterar vi honom. Innan har vi kartlagt honom på platsen och bett honom att flytta sig mellan olika platser. På så vis är vi säkra på vem mannen är.

Trots att vi tagit reda på mannens riktiga namn, som är detsamma som han använt i konversationerna med Elin, nekar han till att han heter så.

– Det här är inte jag. Jag är inte här. Jag vet inte vad du pratar om.

Vi vet att du bestämt träff med Elin här i dag och att du tänkt köpa sex av henne. Kan du berätta varför du gör det här?

– Jag vet inte vad du pratar om.

Han förnekar att han kom till torget för att träffa Elin. I stället hävdar han att han skulle ta ut pengar, men att han glömt bankkortet hemma.

”Vi kan prata om en kvart”

Vi ber honom bevisa att han inte laddat ned applikationen Kik i sin telefon. Vi förklarar att det går att hitta raderade applikationer i telefonens historik. Då ber han oss återkomma om 15 minuter.

– Jag måste åka och ta ut pengar nu. Vi kan prata om en kvart.

Där slutar konversationen med mannen. Han går inte att nå via telefon eller mejl och när Aftonbladet försöker kontakta honom på Kik får vi inget svar.

I konversationerna med Elin säger mannen att han är 29 år. Aftonbladet kan senare konstatera att han är i 40-årsåldern.

Marknaden för att köpa och sälja sexuella tjänster av barn har ökat dramatiskt de senaste åren, menar polisen.

Annonseringen sker nästan uteslutande på nätet.

– Vi känner inte till något annat sätt som används i dag, säger Tommy Lindh, presstalesman vid polisens prostitutionsgrupp i Värmland.

Sexköparna är, precis som i fallet med grooming, i alla åldrar och från alla samhällsklasser.

Barnen får betalt i smink, märkeskläder, telefoner och alkohol.

– Eftersom inkörsporten ofta är gromning via webbkamera så är betalningen ofta varor i stället för pengar. Det kallas gåvor men är egentligen en ersättning, säger Tommy Lindh.

”Kan bli våldtagna”

Kontakten kan börja i ett vanligt chattrum.

– Det otäcka med de här sexköpen är att man kanske inte vill ha ersättning till att börja med. Barnet stämmer träff med en person i verkliga livet och blir kanske utsatt för en våldtäkt. Övergreppet kan ofta leda in flickorna på att börja sälja sex, säger Åsa Landberg, psykolog och specialiserad på våldsutsatta barn.

Är bara elva år

Det är inte ovanligt att barnen även utsatts för övergrepp tidigare i livet. Anonyma undersökningar visar hur 80 procent har erfarenhet av sexuella övergrepp när de börjar sälja sex. Vissa är så unga som 11 år.

– En del säljer sex för att de är hotade och tvingade till det. Men det finns också en stor andel som pratar om den oerhörda bekräftelsen som det innebär att träffa den vuxne. De känner sig sedda, vackra och uppmärksammade.

Bara en dömd till fängelse

Under 2013 gjordes 150 anmälningar om köp av sexuell tjänst av barn under 18 år. Av dem ledde ett fall till fängelsestraff. I två fall kom förövarna undan med böter.

– Det är klart att det påverkar männen. De vet att det är en liten risk att man åker dit. Men för många spelar straffet ingen roll, de är så fixerade vid detta att de kommer att göra det ändå, säger Åsa Landberg.

Publisert: