Marcus Birro

”Jag inser att jag låter halvparanoid”

Av: 

Ida Persson

NYHETER

Marcus Birro sparkas från Expressen.

Nu rasar han över hur tidningen behandlat honom i samband med flera mordhot.

– Jag hörde ingenting av min egen tidning. Det tycker jag var dåligt och det sa jag. Det står jag för.

Det var i podcasten Radio Länsman, RLM, med kopplingar till den främlingsfientliga sajten Exponerat som Marcus Birro uttalade sig om mordhoten. Han beskriver hur Expressen vägrat ta tag i hoten och hur han själv fått påtala dem för tidningens ledning för att få hjälp att polisanmäla.

Hotades efter islam-tweet

Hoten ska ha startat efter att Marcus Birro twittrade: ”Köper inte snacket om att ‘religioner’ är farliga. Vad har den största delen av världens religiösa terrorism gemensamt? Islam. Fakta.”

– De har lagt kattskit vid min dörr, spottat på mig från stan och sagt att de ska gräva upp mina döda barn och pissa på dem, beskriver Marcus i podden.

Men Birro talade också om islam. Under det 30 minuter långa samtalet pratar han om de "förmodat goda krafterna i islam". "Vad är de goda krafterna i så fall, om de då finns?" sa skribenten.

I samtalet deltog även Ingrid Carlqvist, som driver den islamfientliga tidningen Dispatch International. I podden kallade hon islam för en "barbarisk religion" och sa att Sverige måste säga nej till islam.

”Borde tagit reda på mer vad det var”

Marcus Birro säger själv att han inte hade en aning om vad det var för podcast han deltog i.

– Jag kan inte ta ansvar för vad andra säger i en pod. Jag var där för att svara på några frågor. Min grej var ju att jag borde tagit reda på mer vad det var. Jag har harvat runt i offentligheten i 20 år. Jag har kanske missat tre fyra gånger sedan dess och detta var en av missarna.

Vad menar du när du säger de "förmodat goda krafterna i islam"?

– Jag har aldrig påstått att det inte finns goda krafter i islam. Precis som jag inte förnekat att det finns andra typer av krafter också, som använder islam på ett preverterat sätt för att mörda och fördriva andra muslimer och kristna och andra. Men jag ser inte så mycket av dem. Det finns massa med imamer med massa stor makt som hade kunnat vara tydligare. Det var det vi pratade om.

Tycker du att det var ett bra samtal?

– Jag kan inte uttala mig om det, jag har inte lyssnat på det. Det här är inte vad det handlar om.

Anlitar jurister

Enligt Marcus Birro handlade inte uppsägningen om hans uttalanden kring islam. Det ska i stället ha berott på att han kritiserade Expressen.

– Jag sa att jag var besviken på Expressen. Jag är besviken på Expressen av en massa anledningar, men i det här fallet handlade det om att det varit väldigt tyst om de mordhoten jag fått som är mellan tio och 15 stycken vid det här laget. Jag hörde ingenting av min egen tidning. Det tycker jag var dåligt och det sa jag. Det står jag för.

Han menar att Expressen under en längre tid försökt hitta en anledning att avskeda honom.

– Jag inser att jag låter lite halvparanoid. Men så är det, det är ingen hemlighet. Det har med min tro att göra och om en del kontroversiella texter jag skrivit. Det är ganska desperat om man använder argumentet att du kritiserat vår tidning offentligt för att sparka någon. Det handlar naturligtvis inte om det.

Ångrar du att du var med?

– Med facit i hans gör jag nog det. Framförallt borde jag ju ha styrt upp och kollat vad det var innan. Men det är fortfarande inte därför jag sparkades.

Han kommer att polisanmäla mordhoten och förklarar att han anlitat en mängd jurister för att se över om hans uppsägning gått rätt till.

”Önskar Marcus lycka till i framtiden”

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kommenterar uppsägningen i Dagens Media:

"Marcus Birro är en fristående skribent och jag recenserar därför inte i offentligheten hans engagemang i andra medier. Marcus har medverkat i Expressen tidigare, men den frilansrelationen till Expressen har avslutats och vi tackar för det som varit och önskar Marcus lycka till i framtiden", skriver han i ett mejl.

Han fortsätter:

"Expressen har som bekant en mycket tillåtande hållning till åsiktsyttringar, också om tidningen själv, men en generell kommentar är väl att det också finns en värdegrund och historia som alla bör förhålla sig till".

Aftonbladet söker Thomas Mattsson.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Marcus Birro

Expressen

Ingrid Carlqvist

Thomas Mattsson