Nordkoreanska missiler mot övning

1 av 3
NYHETER

Nordkorea har avfyrat två ballistiska missiler mot Japanska havet.

Samtidigt har Sydkorea och USA inlett en gemensam militärövning.

”Situationen på den koreanska halvön balanserar åter på gränsen till krig”, uppger den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Tidigt på måndagsmorgonen, lokal tid, avfyrade Nordkorea två ballistiska missiler med kort räckvidd, De avfyrades från landets västra kust och landade i Japanska havet, utanför landets östra kust, rapporterar CNN och hänvisar till sydkoreanska försvarskällor.

Totalt flög missilerna 490 kilometer innan de föll ned i vattnet.

Skjutningen genomfördes i samband med att Sydkorea och USA under måndagen inledde den årliga militärövningen ”Foal Eagle”. Den beskrivs som ickeprovocerande av USA och anses viktig för att kunna försvara Sydkorea.

'Dimridå för invasion'

Nordkoreas statsstyrda nyhetsbyrå KCNA kritiserar övningen skarpt och säger att den inte är något annat än en dimridå av USA och Sydkorea, för att dölja deras överraskningsinvasion av norr.

”Situationen på den koreanska halvön balanserar åter på gränsen till krig”, skriver nyhetsbyrån men menar att Nordkorea ”aldrig kommer att sitta tyst i den allvarliga situation som råder”.

Tidigare i februari släppte KCNA ett meddelade inför den stundande övningen mellan USA och Sydkorea. I det skrev man att Nordkorea bestämt sig för att ˝skriva det sista kapitlet i USA:s historia”.

Så sent som i lördags uppmanade landets ledare Kim Jong-un armén att förbereda sig för krig mot USA och dess allierade, också enligt KCNA.

Enligt nyhetsbyrån ska Kim Jong-un ha sagt att ett storkrig för nationell återförening var nära och att krävde att landets armé "politiskt och ideologiskt är fullt förberedd för krig", rapporterar TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

USA

Sydkorea