Svensk polis skaffar drönare

1 av 2 | Foto: Vilken typ av drönare som polisen ska köpa in är ännu inte bestämt.
NYHETER

Svensk polis köper in drönare.

De kan bland annat användas till spaning, övervakning och räddningsinsatser.

– Vi ser inga begränsningar för hur vi kan använda drönarna, säger Per Engström på Polisen.

Drönare var länge synonymt med science fiction. Sedan blev det starkt förknippat med dödliga luftattacker i Mellanöstern. På senare tid har användandet ökat kraftigt bland privatpersoner. Och nu ska svenska polisen köpa in drönare.

– Vi har studerat hur vi kan använda drönare sedan i somras och nu går vi in i nästa steg. Vi hoppas att börja flyga innan sommaren, säger Per Engström, gruppchef på Polisens utvecklingscentrum i Stockholm.

Kan användas vid spaningar

Polisen tror att drönare kan rädda liv och spara pengar. Per Engström tänker sig att drönare kan användas i stället för helikoptrar vid sökningar efter försvunna människor och vid övervakning av demonstrationer. De kan även skickas in i stället för poliser vid farliga insatser och spaningar. Kriminalteknologiskt kan de användas för att ta översiktsbilder på brottsplatser.

– I framtiden finns alla möjligheter, vi ser inga begränsningar för hur vi kan använda drönarna. Fantasin sätter gränserna, säger Per Engström.

Drönarjuristen är positiv

Sveriges kanske enda drönarjurist, Nils Henckel, är positiv till att polisen nu ska använda drönare. Han tror liksom Per Engström att drönarna kan bli mycket användbara för polisen.

– Jag brukar alltid tänka på drönare som att de tar bort den personliga risken. Jag kan tänka mig att de är lämpliga för just spaningsarbete, säger han till Aftonbladet.

”Intressant integritetsaspekt”

Sedan drönare blev populära bland privatpersoner har många varnande fingrar lyfts angående den personliga integriteten. Människor har oroats för att drönare kan fotografera dem i hemmet och i andra känsliga situationer.

– Det finns en integritetsaspekt här som är väldigt intressant. Om de till exempel skulle användas vid demonstrationer kan det bli fråga om åsiktsregistrering, säger Nils Henckel.

Inga drönare med blåljus

Per Engström menar att polisen ska följa alla regler gäller när det gäller fotografering. Vidare säger han att polisen ska utreda hur, och om, polisdrönarna ska märkas upp.

– Det kan bli svårt att märka upp dem, och det är kanske inte alltid önskvärt. Jag tror inte att vi kommer få se drönare med blåljus i den närmsta framtiden, säger han.

Vilken typ av drönare som polisen ska köpa in är ännu inte bestämt. Upphandlingen ska annonseras inom kort. Därefter väntar två månader av anbud och sedan ska polisen undersöka vilka drönare som är bäst lämpade för polisarbetet.

Utbildas av försvaret

I första steget ska tre poliser få utbildning av Försvarsmakten i hur drönarna bäst används.

– Det är ju en försöksverksamhet som startar nu då. Vi ska se var drönarna är som mest effektiva, säger Per Engström.

ARTIKELN HANDLAR OM