Johanna berättar om porrhämnden: Mamman tackade mig

När de gapiga tonårskillarna kollade porr på tunnelbanan fick Johanna, 40, nog.

Hon slet åt sig deras telefon och ringde hem till föräldrarna.

– Det är ett problem att fyra killar kan kolla på våldsporr i tunnelbanan utan att någon säger ifrån, säger hon.

Johanna publicerade sitt Facebook-inlägg på onsdagen. Därefter hade det gillats av nära 60 000 personer på Facebook.

– Jag var på väg till jobbet. På tåget sitter fyra killar, och i närheten av dem en ung tjej. Killarna har varsin telefon och visar filmer och bilder för varandra, säger Johanna, 40.

Det var grov pornografi som de pratade högt om på tåget.

– Jag är ganska härdad, men det känns svårt att prata om sakerna de tittade på, säger Johanna.

Ingen på tåget sa ifrån, men det var uppenbart att många tyckte att ungdomarnas beteende var olustigt, berättar hon.

Tog telefonen

– Jag kände hur jag kokade och mådde dåligt. De visade bilderna för varann så att den unga tjejen såg, och de hade ljudet på till filmerna. När jag skulle gå av tänkte att jag måste göra något. Nu. Så jag tog en av telefonerna och sa "du kommer få tillbaka den, jag ringer din mamma så du får tillbaka den".

Dörrarna slog igen. Johanna stod på perrongen med en telefon med skärmen fylld av grov porr. Kvar på tåget som rullade iväg stod killarna.

– Jag ringde hans mamma med en gång och förklarade vad som hade hänt, säger Johanna.

Efter en stund kom killens mamma och mötte Johanna på perrongen.

"Mamman tackade mig"

– Vi tittade genom sakerna killarna tittat på tillsammans. Hon blev jätteledsen, men jag sa att skammen inte ligger hos henne. Det är ett strukturproblem, och mammor får alltid bära sina söners skam.

Johanna gav henne sitt telefonnummer, om hon skulle vilja kontakta henne eller polisanmäla henne för stöld av telefonen.

– Men hon tackade mig, säger Johanna.

Inlägget där hon berättar om händelsen har delats, kommenterats och gillats av tusentals. Och de allra flesta är positiva till det Johanna gjorde.

– Det är ett problem att fyra killar kan kolla på våldsporr i tunnelbanan, utan att någon säger ifrån. Folk är avtrubbade. Det är lätt att snacka om jämställdhet och strukturer, men man måste göra något också. Alla borde säga ifrån. Hoppas tjejen där på tunnelbanan tog med sig det jag gjorde och säger ifrån nästa gång – om hon är trygg med det, säger Johanna.

Johanna har bett att Aftonbladet utelämnar hennes efternamn. Efter Aftonbladets publicering har hennes Facebook-konto stängts av på grund av att hon inte använde sitt riktiga efternamn på sajten.

Publisert: