Hela gården är förstörd

NYHETER

Tvingas bo i husbil

1 av 10 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Vicky Bran och Pierre Eliasson fick drömhuset förstört.

BROBY För tre år sedan köpte Vicky Bran, 27, och Pierre Eliasson, 29, sitt drömhus.

Efter översvämningarna som drabbat området kan de inte längre bo kvar.

– Allt känns pissigt. Det går inte att sätta ord på det, säger gravida Vicky Bran.

Översvämningarna har skapat stor förödelse i Kristinehamnsområdet. I Broby, som ligger strax norr om Kristinehamn, har flera hushåll tagit skada av de höga vattenmassorna.

Vicky Bran och Pierre Eliasson hade ungefär 30 centimeter vatten inne i sitt sovrum. När det var som värst under torsdagsförmiddagen var vattenståndet över en och en halv meter i verkstaden.

– Vi fick ta av oss kläderna uppe vid vägen för att nå fram till huset, säger Pierre Eliasson.

Tvingas evakuera huset

Under torsdagskvällen hade vattnet helt sjunkit undan. En försäkringsman som var och tittade på huset konstaterade att paret inte kunde bo där längre på grund av skadorna och bakterierna vattnet fört med sig.

I natt har de bott i en husbil som de parkerat på vägen utanför tomten och under fredagen bär det av till Vicky Brans föräldrar som bor i Karlstad. Sedan är läget oklart.

– Man klarar inte av att blicka framåt mer än två dagar. Humöret går i vågor och vi får ta en dag i taget, säger Vicky Bran.

Oroliga för framtiden

Trots att paret stormtrivs har de nu funderat på att flytta, med tanke på barnet som föds i februari. Det är inte första gången som bäcken bredvid huset svämmat över, även om det aldrig tidigare hänt i samma omfattning som under torsdagen.

Nu är paret rädda för att eventuella framtida översvämningar kan bli ännu värre.

– I morse, när jag gick ut och rastade hunden, brast jag i gråt. Det är mycket att ta in nu. Vi vet inte ens om vi har ett hem när barnet kommer, säger Vicky Bran.

”En mardröm”

Även villaområdet Strand i Kristinehamn har drabbats hårt av vattenflödena.

På gatan Virvelvinden försvann marken under familjen Hjorths garage under torsdagen. Efter vattenmassornas förödelse syns de flesta villaägare i sina trädgårdar för att städa upp, hitta bortspolade saker och forsla bort lera och grus som vattnet fört med sig.

– Det är helt galet nu när man ser förödelsen. Allt känns som en mardröm, säger Lizette Grunditz, 41, en av de boende i området.