Ebolasmittade amerikaner friska – har lämnat sjukhus

NYHETER

De båda ebolasmittade amerikanerna Kent Brantley och Nancy Writebol har friskförklarats och fått lämna sjukhus.

Efter en ny experimentell behandling under tre veckor har de blivit fria från alla spår av ebola.

– Det är en mirakulös dag, säger 33-årige läkaren Kent Brantley.

De arbetade båda som missionärer i Liberia och fördes till ett sjukhus i Atlanta när de konstaterades ha smittats med ebolavirus.

Efter tre veckors vård har de båda nu kunnat lämnat sjukhuset – helt fria från ebola.

Kent Brantley, 33, arbetade i Liberia som läkare och satte sig själv i isolation den 23 juli när han insåg att förmodligen hade smittats.

– Jag vaknade upp och mådde dåligt, och sedan tog mitt liv en oväntad vändning när jag diagnostiserades med ebolaviruset, sa Brantley under en presskonferens vid sjukhuset.

Fick specialvård

Både Brantley och Nancy Writebol, 59, fick specialvård på Emory universitetssjukhus, ett av USA:s främsta för att behandla allvarliga smittsjukdomar.

De gavs medicinen Zmapp, som tidigare inte testats på människor, men det är ännu inte klarlagt om de blivit friska av Zmapp eller återhämtat sig på egen hand, som andra eboladrabbade gjort. Ebolavirus har en dödlighet på upp till 90 procent.

– Ärligt talat så vet vi inte om det har hjälpt dem, inte haft någon betydelse alls eller om det teoretiskt sett försenade deras tillfrisknande, säger Bruce Ribner, chef för smittskyddsavdelningen på Emory.

Kent Brantley beskrev under pressträffen det hela som ”ett mirakel”.

– Jag är överlycklig över att vara vid liv, att må bra, och att återförenas med med min familj. Som medicinsk missionär hade jag aldrig trott att jag skulle hamna i den här positionen, säger Kent Bradley under presskonferensen.

1 229 döda

Nancy Writbols man David skickade under torsdagen ett uttalande där de tackade för alla som bett till gud för ett tillfrisknande.

”Att hon fått lämna sjukhuset, fri från smitta, är ett kraftfullt vittnesbörd över guds nåd”, skriver han.

Under sitt framförande tackade den kristne missionären Kent Bradley också han upprepade gånger för alla böner från andra och riktade tacksamhet mot sin gud, som han menade hade räddat honom.

– Jag är för evigt tacksam mot gud för att han skonade mitt liv.

Samtidigt visar den senaste sammanställningen från 18 augusti att 2 473 fall av misstänkt ebola rapporterats i Västafrika under det pågående utbrottet och att 1 350 personer dött, enligt världshälsoorganisationen WHO.

En överhängande majoritet av de döda är medborgare i Guinea, Liberia och Sierra Leone där standarden på sjukvård är långt sämre än i västvärlden.