Här samlas Alliansledarna på Harpsund

1 av 2 | Foto: Hej hej! Folkpartiledaren Jan Björklund tar en paus i budgetförhandlingarna.
NYHETER

Partiledarna och finansminister Anders Borg har tjuvstartat helgens skiva i Harpsund med mangling om valmanifest och budgetslantar.

En fokuserad Göran Hägglund (KD) kunde ses ta av sig kavajen under förhandlingarna.

– Det gemensamma valmanifestet är en viktig pusselbit för att vi ska kunna vinna, säger partisekreteraren Michael ­Arthursson (C).

Regeringens årliga överläggning på sommarresidenset Harpsund i Sörmland inleds officiellt under lördagen. Det är ­åttonde året i rad som Alliansens ministrar ska ta ett traditions­enligt gruppfoto, sörpla kräftor och förhandla fram en gemensam statsbudget.

Men redan på fredagen var de på plats för en ”tjuvstart”. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) såg glad ut när han gläntade på dörren för en kort bensträckare i friska luften.

Alliansregeringen, som ligger under i opinionen, ska förutom budgeten också mejsla fram ett gemensamt valmanifest som ska presenteras innan augusti är över.

– Det finns inget motsvarande när det gäller oppositionen den här gången. Det är ett styrkebesked för oss, säger Michael ­Arthursson (C).

Den positiva tonen till trots verkade det vara svettiga förhandlingar som hölls inne residenset. Sent på fredagskvällen kunde Göran Hägglund ses ta av sig sin kavaj inne vid förhandlingarna.

De senaste veckorna har alla ­regeringspartier förutom M ­presenterat sina egna valmanifest. Några av förslagen där har partierna tagit med sig i de hårda budgetförhandlingarna. Viljorna är många men det är skralt i kassan.

Både Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) har meddelat att utrymmet för nya reformer är mycket litet under kommande år. De senaste dagarna har de också flaggat för större flyktingströmmar till Sverige.

Det enda egna krav som M har meddelat inför helgen är att man vill utöka infrastrukturpaketet Sverigebygget med 50 000 nya ­bostäder att lägga till de 100 000 som tidigare presenterats.

Enligt ­källor till Aftonbladet ­råder stor enighet bland regeringspartierna i frågan.

De mindre partierna har längre kravlistor som spretar åt olika håll. KD kräver ett förstatligande av sjukvården. C vill se en stor satsning på infrastrukturen för miljöbilar. FP vill se satsningar på skola, jobb, försvaret och jämställdhet.

En sak som också ska diskuteras är nivån på den fastighetsskatt på kommersiella fastigheter som presenterats i samband med Sverigebygget.

Med en valförlust hotande runt hörnet kan helgens förhandlingar vara Alliansregeringens sista.

– Vi ska kämpa för att vi vinna. Inte för att få vara på Harpsund, ­utan för att vi tror att Alliansen är bättre för vårt land, säger KD:s ­partiledare Göran Hägglund.