En gedigen berättelse om vilka vi blev

NYHETER

Mustafa Can vann Stora journalistpriset som årets berättare 2002 och berätta kan han.

Även om det tar en bra stund att vänja sig vid Mustafa Cans sätt att prata, en lång och gediget formulerad ordmassa som långsamt pressar sig på, och som till slut sipprat in överallt och sugit åt sig varje flik av ens medvetande.

Han förmedlar historien om ett antal gamla människors liv, Margit, Bengt och Henry, som ser tillbaka på sina liv och det är en berättelse som andas torparstugor, timmer, myrar och soppa på ekorre.

Tråkigt?

Trist?

Nja, tvärtom – bara lite ovant och lika sällsynt som att se någon i dag läsa eller rekommendera en bok av Harry Martinson, Eyvind Johnson eller Ivar Lo-Johansson.

Sveriges förändring

Han berättar om Henry, en snart hundraårig mans väg ut ur skogarna i Västerbotten och in i det 1900-tal där Sverige förändrades, klev ut ur kojor, bort från herdemarker och in i moderniteten.

Och om timmerflottaren Bengt, som jobbade i skogen, och inte ens vågade drömma en dröm om något annat.

(Nu säger Bengt till Mustafa Can: ”Jag kan inte fatta att jag inte drömde. Men jag var arbetare och något liv fick man inte låna av någon annan.”)

Men sommarprogrammet handlar också om någonting annat, inte bara om människor på väg att försvinna eller ett Sverige som sedan länge är borta – det är också, outtalat, en berättelse om vilka vi blev.

Vågade inte ens drömma

Det hisnande språng vi tagit från en tid där man inte pratade om sig själv, aldrig framhävde sig själv eller skröt och självklart inte la ut bilder på sig själv någonstans - och inte ens vågade drömma.

Hur mycket alla dessa historier säger om den tid vi lever i nu, när alla ska vara sitt eget varumärke.

Denna radioväv av grå vadmal syr Mustafa Can skickligt ihop med stor känsla och ett och annat råbarkat vedträ som: ”Livet blir hårt först när man sätter sig ner och klagar”.

Det här är Mustafa Can

Namn: Mustafa Can.

Ålder: 44.

Bor: Stockholm.

Yrke: Journalist.

Tidigare medverkan i "Sommar": 2003, 2005. 

Tre typiska låtval

Allan Edwall - Den lilla bäcken

Nancy Sinatra & Lee Hazlewood - Summer Wine

Massive Attack - Teardrop 

Snabbguide

Skrytkvot: 1/5

Skvallervärde: 1/5

Känslostyrka: 2/5

Humornivå: 1/5

Åh fan-faktor: 2/5