Prinsessan Madeleine

P4-chefen fortsätter rasa: Det är systematiskt

Av: 

Eric Emanuelsson

NYHETER

P4 Gävleborgs kanalchef fortsätter rasa över prinsessan Madeleines hantering av media.

I en direktsänd radiodebatt med hovets informationschef Margareta Thorgren ryter han ifrån:

– Inte på 11 år har hon avsatt en kvart för medierna eller mer. Hon håller avstånd och låter sig inte intervjuas.

Debatten om prinsessan Madeleines hantering av media forsätter. I en direksänd radiodebatt i P1 morgon under torsdagen debatterar P4 Gävleborgs kanalchef Leif Eriksson med hovets informationschef Margareta Thorgen.

Eriksson är mycket irriterad över att prinsessan, enligt honom, alltid undviker de lokala medierna när hon är på besök i Gästrikland, landskapet hon är hertiginna över.

– Prinsessan Madeleine har besökt länet och vid samtliga tillfällen har hon lagt ett program så att pressen inte har nått henne. Man får ropa en fråga vid en avspärrning. Det är ovärdigt, säger han.

”Hon bestämmer inte själv”

Programledaren ställer frågan till Eriksson om det inte är upp till prinsessan själv att bestämma i fall hon vill låta sig intervjuas eller inte:

– Nej, hon bestämmer inte själv. Hon är inte en privat person utan hon ingår i kungahuset och får betalt av skattebetalarna. Hon representerar landet och är hertiginna av länet och därför finns det många intressanta frågor som vi vill ställa, säger han.

Margareta Thorgren säger som svar att det svenska kungahuset är ovanligt öppet jämfört med andra kungahus i Europa och att prinsessan Madeleine ofta svarar på frågor - trots att hon inte behöver.

– Som i måndags när prinsessan var på besök. Då svarade hon på flera frågor, trots att vi hade varit tydliga till journalisterna att det inte fanns tid, säger hon.

”Det är systematiskt”

Men Eriksson hävdar att prinsessan systematiskt undviker medierna när hon är på besök och att det blir ett problem eftersom det leder till att läsare eller lyssnare inte heller får tillgång till prinsesssan.

– Inte på 11 år har hon avsatt en kvart eller mer för medierna. Det irriterar mig för det är systematiskt. Möjligen gjorde hon en spontan intervju 2007,  men mer än så har det inte varit.

Kanske blir en intervju

Hovets informationschef säger att de tar åt sig av kritiken och att hon förstår att det blir stor uppmärksamhet när prinsessan är på besök. På frågan om det kan bli så att de lokala medierna får en intervju vid nästa besök, svarar hon kryptiskt.

– Vi vill så klart vara öppen och tillgänliga. Vi håller på med den processen, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Prinsessan Madeleine

Margareta Thorgren

Hovet (Kungahuset)

Gävle