Snörekord på flera platser

Snön fortsätter att vräka ned – och nu når det rekordnivåer.

Gördalen i Dalarna har 145 centimeter snö och i Luleå slogs det 50 år gamla snörekordet på tisdagsmorgonen.

– Det har gått väldigt snabbt, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Snödjupet nådde 113 centimeter på Luleå flygplats på tisdagen. Aldrig tidigare har så mycket snö uppmätts i Luleå. Senaste rekordet, på 111 centimeter, registrerades 1966.

– Det har gått väldigt snabbt. Den 28 januari hade de 56 centimeter. På bara två dagar var de uppe i 83 centimeter och sedan har det ökat snabbt. På en veckas tid har de faktiskt dubblat sitt snödjup, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

"Har aldrig sett på maken"

I fredags slog även Markusvinsa i Pajala kommun snörekord. Där föll det 40 centimeter snö på ett dygn. Det är första gången på 50 år i Norrbotten.

– De hade 115 centimeters snödjup i går och i dag. Det är det högsta nivån sedan mätningarna startade november 1998, säger Alexandra Ohlsson.

Och allra mest snö finns just nu i Gördalen i Dalarna, med hela 145 centimeter. Senaste rekordet på orten var 143 centimeter.

– De har mest snö i Sverige just nu. För några dagar sedan hade de så mycket som 151 centimeter, säger Alexandra Ohlsson.

Kirunabon Maria Hiljanen möttes av en igensnöad balkong på morgonen.

– För några dagar sedan var det kanske 15 centimeter där ute men nu har det nått upp till balkongdörren.

Hon har bott i Kiruna hela livet men "har aldrig sett på maken" till så mycket snö, säger hon.

– Vi är ju ganska vana vid snö här uppe. Men nu har det kommit väldigt mycket på kort tid. Jag var ute och tog bort all snö på bilen för två timmar sedan, nu ligger det tio centimeter snö på den.

Risk för tö i helgen

Och snön fortsätter att falla i stora delar av landet under tisdagen.

– På de flesta håll är det lätt eller måttlig snö. Det kan öka på med någon centimeter under dagen.

Men redan på onsdagen drar torrare luft in över landet och snön avtar i nästan hela landet. Bara i Norrlandsfjällen tros snön fortsätta vräka ned.

Under helgen blir luften mildare och det finns risk för tö i både Götaland och Svealand.

– I Norrland kan temperaturerna stiga till någon plusgrad, men det är bara tillfälligt. Den snö som ligger där nu kommer att få ligga kvar, säger Alexandra Ohlsson.

Publisert: