Flera olyckor när halkan slog till

1 av 3
NYHETER

Trafikverket har varnat för ishalka i Svealand – snöslasket gör vägarna hala när vädret klarnar upp.

– Det är risk för påfrysning, säger Chrysanthi Grammatopoulou, meteorolog på SMHI.

Bara i Stockholmsområdet inträffade 21 olyckor under morgonen.

Efter en vecka där solen sken på många håll i landet och det började lukta vår kommer ett bakslag – vädret har gjort en u-sväng mot vinter igen. SMHI varnade i natt för ishalka.

– Under natten kommer temperaturen att sjunka och stora delar av Svealand har vi haft nederbörd i form av blötsnö eller regn, säger Chrysanthi Grammatopoulou, meteorolog på SMHI.

– Under natten klarnar det upp och det är risk för ishalka när det fryser på på vägarna.

Körde upp på räcke

På lördagsmorgonen hade SMHI:s klass 1-varning tagits bort. Däremot varnade både Trafikverket och Stockholmspolisen för det hala väglaget. ”Det är mycket halt i hela länet”, skrev polisen på sin webbsajt. På bara några timmar inträffade 21 olyckor, framför allt i södra delarna av Stockholms län. De allra flesta var singelolyckor, bilister körde in i räcken, ner i diken och vid sjutiden körde en bilist även upp på ett räcke på E18 vid Helenelund. De allra flesta tycks ha klarat sig utan allvarliga skador, men en person fick åka ambulans till sjukhus. Skadeläget är dock oklart. Också i Västmanlands län har polisen varnat för halt väglag. Polisen i Södermanland uppger att det är ”blixthalt” på flera vägar i länet, bland andra E4 och E20. Fler aolyckor har inträffat under morgonen.

Framåt förmiddagen blev väglaget bättre, men mönstret kan komma att upprepa sig i helgen.

Fortsatt risk

– Det blir kalla nätter och några plusgrader på dagarna i Svealand med nederbördsområden som passerar, säger Chrysanthi Grammatopoulou på SMHI.

– Natten mot måndag är det risk för påfrysning igen.

Snön ligger kvar i stora delar av Norrland och där kommer temperaturen fortsätta ligga under nollan. I söder kommer det också den närmaste tiden bjuda på lite ruggigare väder i form av kalla nätter och lite varmare dagar.

Under veckan som gått har dock den meteorologiska våren gjort sitt intåg över Sverige, i princip ända upp till Östersund. Och längs kusterna ännu längre norrut – uppöver Luleå har temperaturen legat över nollan sju dygn i följd.

I fjällen och allra längst i norr styr ännu kung Bore över vädret, där råder med andra ord vinter.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder

Trafik