Partiledare ersätts av ungdomsförbundsordförande

1 av 7 | Foto: Lotte Fernvall
Gabriel Wikström och Åsa Regnér

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

NYHETER

En partiledare ersätts av en ungdomsförbundsordförande.

Det blir förre SSU-ledaren Gabriel Wikström, 29, som tar över ministeransvaret för sjukvården efter KD:s Göran Hägglund, 55.

– Det är ett stort förtroende jag har fått och det är viktiga utmaningar vi har framför oss, säger han.

Det blir totalt tre ministrar som ska tar plats på Socialdepartementet i den nya regeringen. Den som har huvudansvaret är socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, 39. Vid sin sida har hon barn, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, 50.

Men en av departementets och svenska folkets allra viktigaste frågor, sjukvården, blir det Gabriel Wikström som tar hand om. Fram tills i går var han ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund.

"Det känns väldigt bra"

Det blir alltså han som nu ska basa över sjukvården efter förre socialministern Göran Hägglund (KD).

– Det känns väldigt bra. Det är ett stort förtroende som jag har fått och det är viktiga frågor och viktiga utmaningar vi har framför oss, säger Gabriel Wikström.

Han menar att han arbetat med många stora politiska frågor, särskilt under tiden som ungdomsförbundsordförande.

– Sjukvården är ett stort och spännande område, inte minst när det gäller att minska hälsoklyftorna och kunna öka jämlikheten i Sverige.

Låg bakom 90-dagarsgarantin

SSU har under de senaste åren firat en rad politiska framgångar. Det var Gabriel Wikström och hans gäng som var arkitekterna bakom den 90-dagarsgaranti mot ungdomsarbetslöshet som var en central del i den regeringsförklaring som statsminister Stefan Löfven läste upp i riksdagen i går.

Wikström fick frågan om att bli minister för några dagar sedan.

– Det var lite överraskande. Men det är väldigt viktiga frågor för många människor och för Sveriges utveckling, så jag är väldigt hedrad över att ha fått frågan.

I sin portfölj har Wikström också folkhälso- och idrottsfrågorna.