Här ska regeringen lära känna varandra

Den nya regeringen har haft sitt första sammanträde.

Nu ska de lära känna varandra bättre - här på Villa Bonnier.

– Vi har mycket att gå igenom, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Regeringen höll ett extra regeringssammanträde i eftermiddag på Rosenbad. Det var ganska kort. Under mötet tog statsråden beslut om att byta ut statssekreterarna.

– I dag har vi utsett nya statssekreterare, entledigat de gamla och utsett ett gäng nya. På utrikesdepartementet kommer det ny för första gången i historien att finnas en helt kvinnlig politisk ledning. Två kvinnliga ministrar och två kvinnliga statssekreterare, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Hennes statssekreterare blir erfarna Annika Söder, som arbetat med EU-frågor och tidigare varit medarbetare åt stats- och utrikesministrar.

”En gemensam övning”

Sedan åt de 24 ministrarna lunch tillsammans på departementet. Utanför väntade flera minibussar och andra personbilar.

– Vi kommer nu att åka på en gemensam övning. Vi har mycket annat att gå igenom, hur vi ska arbeta, arbetsformer, vad som gäller formellt i regeringskansliet och i samband med det ska vi också lära känna varandra, säger Löfven, innan han hoppar in i en säpobil.

Enligt vad Aftonbladet erfar ska ministrarna köra en massa lära känna varandra-övningar.

Flera ministrar som Aftonbladet har talat med under dagen har berättat att det behövs. Miljöminister Åsa Romson (MP) uppgav att hon inte ens vet vad alla heter.

– När man ska regera tillsammans under fyra år så gäller det att man känner varandra och hör varandras bakrund och historier och kunskaper, säger Per Bolund (MP), finansmarknadsminister.

Avslutas med middag

Bilfärden gick sedan till det statligt ägda Villa Bonnier på Djurgården i Stockholm. Villa disponeras i dag av talmannen och regeringen för representation.

Regeringen kommer att befinna sig där under resten av eftermiddagen och kvällen.

– Vi ska nu sitta några timmar med varandra och sen äta middag. Då kanske jag känner dem lite bättre, säger Anders Ygeman (S), inrikesminister om sina nya kollegor.

Även Romson ser fram emot mer avslappnande samtal.

– För politik handlar om att man ska förstå varandra och varandras ingångar och ståndpunkter. Då behöver man ses och prata lite, säger hon.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har lagt upp en bild på sitt instagramkonto där Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister, Isabella Lövin (MP), biståndsminister och Mehmet Kaplan (MP), bostads- och stadsutvecklingsminister, står upp inför de andra runt ett bord.

”Vi har inte lekt”

Presentationsövningarna har redan börjat:

"Några nya ministrar presenterar sig för riksdagsgruppen. Alice: Jag kommer med mängder av energi. Isabella: Vi har ett stort ansvar med allt bra som kan göras med bra bistånd. Mehmet: Jag har åkt runt i landet och tittat på statsbyggnad och miljonprogramsutveckling. Nu har jag möjlighet att göra verklighet av och sprida alla de goda ideér jag då fick del av", skriver Fridolin.

Efter knappt två timmar på Villa Bonnier lämnade finansminister Magdalena Andersson tillställningen. Hon nekade bestämt till att regeringen ägnat sig åt lekar för att lära känna varandra:

– Nej, vi har inte lekt några lekar. Vi har haft väldigt seriösa samtal. Vi ska jobba mer.

– Vi har haft jättetrevligt och samtalat bland annat om budgeten. Vi är ganska många där inne och har diskuterat mycket seriösa politiska avvägningar, säger Magdalena Andersson.

Flera av ministrarna har därefter synts promenera och tala i telefon i trädgården.

Vid 19-tiden sågs Mehmet Kaplan (MP) lämna Villa Bonnier. Han ska fira högtiden Eid al-Adha.

– Vi har haft överläggningar. Nu ska jag hem till min familj. Övriga ska äta middag.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN