Ryska hjälpsändningen återvänder från Ukraina

NYHETER

”Tullen har redan inspekterat 34 fordon”

De första, vitmålade lastbilarna ur den kritiserade ryska hjälpkonvojen till östra Ukraina har nu återvänt till Ryssland.

– Tullen har redan inspekterat 34 fordon och de har återvänt till Ryssland, säger tulltjänstemannen Rayan Farushkin enligt nyhetsbyråerna Ria Novosti och AFP.

Enligt Farushkin väntas sex grupper med lastbilar under dagen.

Det var i går morse som hjälpsändningen, som totalt består av över 200 lastbilar, började rulla över gränsen till Ukraina utan tillåtelse från Kiev. Med konvojen körde en prorysk rebellmilis men Internationella rödakorskommittén (ICRC) – som kallats in för att göra oberoende inspektioner av lastbilarna – var inte med.

Senare på dagen nådde fordonen rebellkontrollerade Luhansk och tidigt i morse sågs så de första lastbilarna återvända till Ryssland. Ukraina har tidigare oroat sig för att fordonen skulle användas för att förse pro-ryska separatister med materiel och anklagade Moskva för ”direkt invasion”.

Artillerield

Ungefär samtidigt uppgavs två civila ha dödats av artillerield i Donetsk, nära gränsen. Kvarlevorna efter de civila sågs liggande på en gata i staden, täckta av blodiga lakan, kort efter att artillerield skakat staden, rapporterar AFP:s reporter på plats. Uppgifterna kommer kort efter att Nato anklagat Ryssland för att beskjuta ukrainska trupper med artilleri, inifrån Ukraina.

USA:s president Barack Obama talade under natten med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som i dag ska besöka Kiev. De båda ledarna varnade för att Ryssland ligger bakom en farlig upptrappning av konflikten i Ukraina och sade att det är absolut nödvändigt att konvojen dras tillbaka, enligt ett pressmeddelande från Vita huset.

Ryssland försvarar

FN:s säkerhetsråd höll samtidigt ett extra möte om krisen i Ukraina. Mötet hade begärts av Litauen, som anklagade Ryssland för att han kränkt Ukrainas suveränitet med hjälpsändningen.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin försvarade det ryska agerandet med att hjälpen är nödvändig och att Moskva tröttnat på att ”spela spel” med Ukrainas myndigheter. Det finns ingen tydlig beslutsordning i Kiev, hävdade han.

– Vi väntade tillräckligt länge och det var dags att handla, och det var det vi gjorde, sade han till journalister i FN-högkvarteret.

Efter det slutna mötet, där inga beslut fattades, sade Storbritanniens FN-ambassadör Mark Lyall Grant att inget land hade försvarat Ryssland. Tjurkin protesterade och sade att han fått stöd från både Kina och Latinamerika.

TT