Överfall på skola i Stockholm

1 av 8
NYHETER

Två män beväpnade med någon sorts yxa har överfallit och jagat flera elever på en skola i Stockholm.

Enligt vittnen på plats skrek de "heil Hitler".

– Två personer är gripna, och de ska ingå i samma familj, säger Mats Eriksson på Västerortspolisen.

12.36 fick polisen larm om att två personer var på Alviksskolan och störde. De ska ha jagat flera elever på skolgården.

– Det ska ha börjat med någon typ av ordväxling som har eskalerat. Sen har de här två personerna gett sig på ungdomarna, som är under 15 år gamla, säger Mats Eriksson.

Först kom uppgifter om att de två männen var beväpnade med yxa och batong, men enligt Mats Eriksson handlar det om andra vapen.

– Den så kallade yxan är en träyxa av lättare modell. Det är mer som en liten träklubba utformad som en yxa, säger Mats Eriksson.

Yxan ska ha slagits mot en persons rygg, men personen hade ryggsäck på sig.

– Jag gör bedömningen att om han fått yxan på ryggsäcken så tror jag inte han skadats särskilt allvarligt, säger Mats Eriksson.

Det andra vapnet, som kallades batong, är ett slags elpistol.

Enligt vittnen på plats skulle ett gäng elever i 14-årsåldern köpa godis utanför skolan när de hamnade i bråk med några vuxna.

De fick tag i en kille som de slog med yxan, och hotade en annan elev genom att hålla elpistolen mot hans tinning, enligt vittnen på plats.

– Vi hade slutat skolan och stod och snackade när vi såg hur en man tog tag i min kompis och skrek "neger" till honom, berättar en elev på skolan för Aftonbladet.

Två personer utpekade

När polisen kom till platsen fick de två personer utpekade. Enligt vittnen drog de sig undan till en fastighet i närheten.

– Där har polisen gripit en av förövarna, säger Kjell Lindgren.

Den andra misstänkta gärningsmannen kunde pekas ut av personer på plats och greps senare under eftermiddagen.

– Som jag förstår var det från deras lägenhet allt detta började, men det är andrahandsinformation, säger Mats Eriksson vid Västerortspolisen.

Grov misshandel och hets mot folkgrupp

En förundersökning är inledd gällande försök till grov misshandel och hets mot folkgrupp. Polisen har inga uppgifter om skador.

De utpekade gärningsmännen ska vara i 50-årsåldern och 17-årsåldern.

– Vi är fortfarande kvar med några patruller och pratar med vittnen och har inlett en utredning som fortsätter på det här, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Alviksskolan ligger i Västerort i Stockholm och har barn från förskoleåldern upp till och med nionde klass.