Mordet på Boris Nemtsov

Nemtsov-misstänkt kan ha torterats

NYHETER

Ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsovs utpekade mördare kan ha torterats för att erkänna, befarar en rysk människorättsaktivist.

– Det finns anledning för oss att tro att Zaur Dadajev erkände under tortyr, säger Andrej Babusjkin, ledare för Kommittén för mänskliga rättigheter och även medlem av president Vladimir Putins människorättsråd, till nyhetsbyrån AFP.

Babusjkin har besökt Dadajev i det häkte där han hålls efter gripandet i förra veckan och hävdar att "flera sår" på den gripnes kropp tyder på att han slagits.

– De skrek åt mig hela tiden: "Du dödade Nemtsov, eller hur?". Men jag sade nej, ska Dadajev ha berättat för Babusjkin.

Charlie Hebdo?

Till sist ska ändå Dadajev ha erkänt, men endast sedan polisen lovat att i så fall släppa en av hans före detta kollegor som också gripits som misstänkt.

Den förre polisen Dadajev är en av fem tjetjener som anklagas för mordet på Nemtsov. Delrepubliken Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov har beskrivit honom som en starkt troende muslim som upprörts av franska tidningen Charlie Hebdos teckningar och därmed antytt att Nemtsovs stöd för tidningen efter terrorattacken i Paris i januari skulle ha varit motivet bakom mordet.

Debatt i EU

Från ryskt oppositionshåll avvisas dock sådana tankar kategoriskt.

– Nemtsov stred för religiös frihet och försvarade minoritetsrättigheter i Ryssland, inklusive muslimernas. Dessutom var Boris en stark motståndare till kriget i Tjetjenien. Vem som än försöker hävda att muslimer mördade Nemtsov ljuger, sade hans partikamrat Michail Kasianov på en presskonferens i Strasbourg i går kväll.

I eftermiddag debatteras mordet på Nemtsov i EU-parlamentet som i morgon dessutom väntas anta en resolution i frågan.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mordet på Boris Nemtsov

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Boris Nemtsov

Vladimir Putin

Boris Nemtsov

Moskva