Här träffas S-topparna i hemligt möte

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

NYHETER

Här, på en lyxig konferensanläggning i Stockholms skärgård, har S-topparna just nu ett hemligt möte.

Bland det som diskuteras finns den pågående budgetprocessen med MP och V.

– Man vill undvika medias ögon, säger en S-källa om mötet.

En efter en åkte de nyblivna socialdemokratiska ministrarna strax före lunch till den fyrstjärniga konferensanläggningen. Samarbetspartnern Miljöpartiet är dock inte med. Sist iväg till mötet var statsminister Stefan Löfven som åkte direkt från morgonens regeringssammanträde på Rosenbad.

Övernattar

Han gav inga kommentarer utan hoppade bara in i den väntande Säpobilen.

Flera av de andra ministrarna sågs också åka iväg till partisamlingen. Många hade rullväskor med sig då de väntas övernatta och fortsätta överläggningarna i morgon.

Enligt Aftonbladets källor är det partistyrelsen och det verkställande utskottet som har samlats för att kunna mötas utan insyn från media.

– Det handlar om budgeten och personalfrågor, säger en S-källa.

Många som ska anställas

Inom kort måste den nya regeringen presentera sin budget. Bland det som S-topparna i dag ska ta ställning till finns bland annat en genomgång om hur långt man kommit i processen och förhandlingarna med MP och V.

Men också en rad ärenden som handlar om personalfrågor, ska enligt Aftonbladets källor avhandlas.

– Det är massor av folk som ska anställas på regeringskansliet. Det kommer att få följdeffekter på andra ställen, där dessa hämtas ifrån, säger en källa.

Löfvens närmaste på plats

Vid kvart i två-tiden i dag anlände även Stefan Löfvens närmaste medarbetare, statssekreteraren Emma Lennartsson till det hemliga mötet.

Hon var mycket fåordig. På frågan "ska du in och jobba" svarade hon kort och gott:

– Ja.

Partisekreteraren Carin Jämtin kom under eftermiddagen ut från mötet och gav Aftonbladet några kommentarer.

Hon menade att man kommer att samla 230 personer under två dagar. Såväl partiledning som riksdagsledamöter och EU-parlamentariker. Några ansluter först i morgon. Även ledamöter ur SKL-styrelsen, Sveriges kommuner och landsting, ska delta.

Ekonomiska frågor finns med

Jämtin ville inte avslöja vad som står på programmet, men menade att ekonomiska frågor naturligtvis finns med.

– Vi har ärvt ett underskott av förra regeringen som i sin tur ärvde ett överskott, det är klart det spelar in vilka politiska prioriteringar vi kommer göra i framtiden. Men det är regeringen som gör budgetförhandlingen, även om alla de här parterna här förstås har en egen del i budgetförhandlingar, säger Carin Jämtin.

Blir det inget besök av MP?

– Nej, vi har haft samarbete med många partier och på många sätt, men det här är vårt partis start på mandatperioden. Det är partistyrelsen som bjuder in regering, riksdag, europaparlamentariker med fler.

Ska se fotboll

Konferensanläggningen, som ligger vid vattnet, är bevakad av både civil och uniformerad polis. Säkerhetsvakter vakar vid receptionen där medarbetare då och då sticker ut för rökpaus eller för att få en nypa luft.

Stefan Löfvens bepansrade Audi står parkerad precis utanför receptionen bredvid ett flertal andra bilar.

Enligt Carin Jämtin kommer kvällen att innehålla en gemensam middag innan flera av deltagarna väntas dra sig undan för att se på kvällens fotbollsmatch tillsammans. Bland dessa Stefan Löfven.

– Det blir lite fotboll, lite middag och en alkoholfri välkomstdrink, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN