Ship to Gaza seglar igen – trots varningar

Israel ser hjälpkonvojen som en provokation

SLOG TILL PÅ NATTEN Israelisk militär bordar det turkiska skeppet Mavi Marmara. Nio passagerare sköts till döds i massakern.
SLOG TILL PÅ NATTEN Israelisk militär bordar det turkiska skeppet Mavi Marmara. Nio passagerare sköts till döds i massakern.

Ship to Gaza lämnar snart hamn med hundratals aktivister ombord.

Under förra seglingen bordade Israel båtarna och flera personer sköts till döds.

Och även den här gången har Israel sänt ut varningar om att konvojen kommer att stoppas.

350 aktivister från 22 länder förbereder sig nu för att borda båtarna i hjälpkonvojen som går under namnet Ship to Gaza, eller Frihetsflottan.

Bland aktivisterna finns bland annat författaren Henning Mankell och en mängd journalister.

Båtarna avgår från grekiska hamnar och är lastade med sjukvårdsutrustning, byggnadsmateriel och fotbollar men syftet med seglingen är kanske framförallt politisk. Man vill protestera mot den fleråriga blockad som Israel satt upp mot Gaza.

Nio sköts till döds

Seglingen är dock inte ofarlig. Förra gången Ship to Gaza avseglade, för drygt ett år sedan, valde Israel att borda skeppen på internationellt vatten. Nio turkiska medborgare sköts till döds på båten Mavi Marmara. Ombord på just den båten fanns en stor mängd journalister och även den här gången är det främst till dom som Israel riktar sina varningar. Seglingen beskrivs som en provokation och det finns stor risk för att det återigen kommer att bli en konfrontation på öppet vatten.

Seglingen kritiseras

Och det är inte bara Israel som kritiserat hjälpkonvojen. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har tillsammans med flera regeringar uppmanat Ship to Gaza att inte starta och USA:s regering har tagit avstånd.

– Vi tror inte att konvojen är nödvändig eller användbar kraft för att kunna hjälpa Gazas befolkning, säger utrikesminister Hilary Clinton i ett uttalande.

Istället ska man försöka få in hjälpmedel på andra sätt. Amerikaner är särskilt varnade för att resa in i Israel, Västbanken och framförallt till Gazaremsan.

Publisert: