Nyheter

”Han säger att han försökte hjälpa henne”

Av: 

Linda Hjertén

Josefin Sköld

NYHETER

23-årig man åtalades för mordet på Elin Krantz i dag

GÖTEBORG/STOCKHOLM Elin Krantz, 27, hittades mördad och våldtagen i en skogsdunge i slutet av september.

Alldeles nyss åtalades en 23-årig man för att ha dödat henne på ett "synnerligen hänsynslöst" vis.

Dna-spår knyter den åtalade till Elin Krantz men själv påstår han att han hittade henne skadade och försökte hjälpa henne.

Klockan 19.10, måndagen den 27 september, hittades Elins kropp i skogsdungen i Göteborg. Hon låg gömd under ett stenblock och hade skador efter kraftigt våld.

Gärningsmannen hade enligt åtalet sparkat och/eller slagit upprepade gånger mot hennes huvud och kropp och sedan strypit henne. Han hade även våldtagit 27-åriga Elin. Efter mordet försökte han dölja sitt brott genom att släpa henne på ojämnt underlag och placera kroppen under stora stenblock.

Redan dagen efter mordet greps den nu åtalade 23-årige mannen. Polisen hade identifierat honom från övervakningskamerabilder från femmans spårvagn som Elin åkt med under natten mellan 25 och 26 september då hon försvann.

Följde efter

På bilderna från spårvagnen syns hur 23-åringen sätter sig på det tomma sätet bredvid Elin. När hon stiger av följer han efter.

En av de sista bilderna som tas på Elin är av en övervakningskamera vid Länsmansgården klockan 04.36. Sju minuter senare överfölls hon. En vän till henne får i samband med överfallet ett mobilsvarmeddelande från Elin där hon hörs gråta och skrika "Nej, nej, nej".

23-åringen har hela tiden nekat till att ha något med Elins död att göra. Han har berättat att han själv blev vittne till hur två främmande män överföll en kvinna den aktuella natten.

Tog med sig hennes kläder

Strax efter klockan halv elva i dag lämnades åtalet in till Göteborgs tingsrätt. 23-åringen åtalas för grov våldtäkt och mord.

– Vi har ett bra bevisläge, tillräckligt för att få honom fälld. Vi har teknisk bevisning: hans dna på Elin Krantz och Elins dna på honom , säger kammaråklagare Stina Lundqvist till Aftonbladet.

23-åringen har lämnat en förklaring till hur hans dna hamnat på Elin Krantz. Han säger att han försökt hjälpa henne efter att han hittat henne skadad i skogsdungen.

23-åringen säger i förhör att när han gick av spårvagnen var han så full att han satte sig på en parkbänk för att vila. Han ser då två män som han uppfattar har frivilligt sex med en kvinna. Han ropar "good job" till männen men när de då springer iväg förstår han att det handlar om våldtäkt.

Han går då fram till kvinnan, som ligger på magen med ansiktet mot en sten, och frågar om hon blivit våldtagen. Hon varken svarar eller rör sig. När han vänder på henne ser han att det är samma kvinna han satt bredvid på spårvagnen bara några minuter tidigare.

Han tar sedan med sig hennes kläder hem och gömmer dem och sina egna kläder i sin källare – för att inte själv inte bli förknippad med händelsen eftersom han är oskyldig, är hans förklaring till det handlandet.

"Förklaringen håller inte"

Han förklarar inte varför han inte ringde polisen eller gjorde något mer för att hjälpa den livlösa kvinnan.

Åklagaren anser inte att hans berättelse håller.

– Den går inte ihop. Den kommer två månader efter att han greps och det stämmer bara inte, säger Lundqvist.

På 23-åringens byxor har blod från Elin Krantz hittats.

"Varför?"

För Elins familj är sorgen ständigt närvarande.

– Vi har det väldigt jobbigt, inte minst med väntan och ovissheten: Varför? har hennes pappa tidigare sagt till Aftonbladet.

Rättegången inleds den 22 mars.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter