Nyheter

Politikernas lyxpensioner kan slopas

Av: 

Pär Karlsson

Erik Nises

NYHETER

Kan gå i pension vid 50 – får politikerpension fram till 65

Kommunalrådet Kjell Söderström (S) sa upp sig, sitter på en paradisö och kostar skattebetalarna 300 000 kronor om året. 

Allt enligt reglerna för politikerpension.

Men efter krav från Vänsterpartiet kommer reglerna att tas upp på SKL:s kongress.

Kommun- och landstingspolitiker kan i dag på egen begäran gå i pension redan vid 50. Sedan får de politikerpension fram tills den dag de fyller 65. Under den tiden ställs inga krav på att politikerna ska söka nytt arbete.

För en månad sedan gjorde Sveriges Radio Ekot en genomgång och fann att ett stort antal politiker väljer att utnyttja de generösa reglerna.

Under det senaste året har landets kommuner och landsting betalat ut över 70 miljoner kronor i pension till före detta lokalpolitiker. Många får hundratusentals kronor årligen. Reglerna som tillåter detta har fastställts av SKL (kommunernas och landstingens arbetsgivarorganisation) och de flesta kommuner har valt att följa dem.

Vänsterpartiet kräver ändring

Men frågan om politikerpensionerna är ifrågasatt och i dag kommer den att tas upp på SKL:s kongress i Norrköping efter krav från Vänsterpartiets Ilona Szatmari – – Det är konstigt att man ska kunna gå i pension vid 50 års ålder och sedan vara försörjd resten av livet. Vi har en regering som pratar om arbetslinjen; alla ska jobba. Folk som är sjuka får ingen sjukersättning utan hänvisas vill socialtjänsten. Vi tycker att SKL:s rekommendationer ska bygga på att även politiker ska jobba efter en färdig politikergärning, säger hon till Ekot.

Vänsterpartiet har flera gånger tidigare motionerat till SKL:s kongress i frågan utan att ha fått gehör men efter Ekots granskning har nu fler politiker från olika partier valt att ställa ställa sig bakom kraven.

Sitter på paradisö - tjänar 300 000

Ett av fallen som tas upp i granskningen är Kjell Söderström, före detta socialdemokratiskt kommunalråd från Arboga. Han bor på Filippinerna och håvar ändå in 300 000 kronor årligen i pension från sin gamla kommun. Det har han gjort de senaste sju åren och om han fortsätter i samma takt så kommer han att ha kostat sina gamla väljare närmare fyra miljoner innan han fyller 65.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter