Morden på Utøya

Han vallades runt i koppel

Av: 

Sebastian Chaaban

Evalisa Wallin

NYHETER

Extremt säkerhetspådrag när Anders Behring Breivik visade hur han utförde massakern

Här visar Anders Behring Breivik, 32, hur han genomförde massakern på Utøya.

I åtta timmar vallade polisen runt honom på ön – fastkopplad i ett rep.

I detalj gick Breivik igenom hur han dödade 69 människor, mest ungdomar och barn.

14.02 i går anlände en bilkaravan till kajen vid Tyrifjorden i Buskerud. Anders Behring Breivik, 32, klev ut ur en silvergrå Ford Mondeo, klädd i samma röda Lacoste-tröja som han bar under häktningsförhandlingen i Oslo. Runt fötterna och händerna hade han bojor, fästa i kedjor till ett bälte runt magen.

Tog inga chanser

För drygt tre veckor sedan genomförde Breivik massakern på Utøya och sprängdådet i Oslo. I går var han tillbaka på ön för att visa polisen hur han genomförde sitt massmord.

Polisen tog inga chanser, säkerhetspådraget var stort. En timme innan Breivik anlände gick minst 14 tungt beväpnade poliser från

norska insatsstyrkan i land och genomsökte Utøya med hjälp av hundar, för att kontrollera att ingen obehörig fanns på ön.

Sex polisbåtar fanns i vattnet och en polishelikopter övervakade vallningen från luften.

MS Thorbjørn var den färja som Anders Behring Breivik, utklädd till polis, åkte med fredagen 22 juli. Samma båt förde honom i går klockan 14.56 tillbaka till platsen för AUF:s sommarläger.

Nu hade polisen tagit av honom bojorna, i stället bar han en skottsäker väst och en kroppssele. Selen var kopplad till ett rep som gick till en tungt beväpnad polisman från insatsstyrkan. Ombord på färjan var flera beväpnade poliser, alla i skottsäkra västar, samt Breiviks advokat Geir Lippestad.

Lugnt började Breivik förklara med stora gester för polisens förundersökningsledare vad som hände på färjan. Innan dess pekade han ut var han parkerade den bil han körde hit i från regeringskvarteret i Oslo, en hyrbil av märket Fiat Doblo.

Var lugn hela tiden

Färjan anlände 15.05 till Utøya, där Breivik dödade 69 människor, många av dem ungdomar och barn. Han fördes av polisen upp mot det vita receptionshuset. Breivik gick fram och tillbaka längs grusstigen, pekade och förklarade för förundersökningsledaren hur det gick till när han dödade alla ungdomarna. Han var hela tiden lugn och visade inga känslor.

Hans advokat Geir Lippestad fanns hela tiden med, men på behörigt avstånd. Med hjälp av en öronsnäcka lyssnade han på varje ord hans klient yttrade.

Samtidigt badade gäster på Utvika camping. Några tog en båttur i det fina vädret. Ovetande om att det några hundra meter bort pågick en rekonstruktion av den massaker som berövade så många människor livet.

Anders Behring Breivik var kopplad under hela vallningen, för att förhindra eventuella utfall eller flyktförsök. Tungt beväpnade poliser var hela tiden med honom, samt ett kamerateam från polisen som filmade hela Breiviks redogörelse.

Vid ett tillfälle formade 32-åringen sina händer till en pistol och visade hur han sköt upp mot receptionshuset. Breivik hade med sig två vapen till Utøya, enligt uppgifter till tidningen VG en 9 mm Glock och ett automatvapen av typen Ruger M14, samt stora mängder ammunition.

Tog åtta timmar

Vallningen fortsatte sedan längs en stig mot huvudhuset och den campingplats där flera ungdomar sköts till döds. Många försökte gömma sig i sina tält, men gärningsmannen sökte igenom dem grundligt i jakten på offer.

Efter två timmar var Breivik tillbaka vid färjeläget på Utøya.

Där visade han med sina händer hur han höll i ett automatvapen och sköt ut i vattnet mot de hjälplösa ungdomar som försökte simma i säkerhet.

Rekonstruktionen tog hela åtta timmar, men inte en enda gång bröt Breivik ihop. Lugnt och behärskat vandrade han runt på Utøya och visade för polisen hur han genomförde det blodigaste terrordådet i modern tid i Norden.

Ingunn Viken,

Morten Hopperstad,

Gordon Andersen,

Marianne Vikas

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Morden på Utøya

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik