Svenske Fredric flydde i panik

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-13

”Kommer ’King tide’ blir det riktigt jobbigt”

BRISBANE. Svenske Fredric flydde i panik när vattenmassorna vällde in över hans bananplantage utanför Brisbane.

Nu fruktar invånarna ”king tide” – rekordhögt tidvatten.

– Kommer den blir det riktigt jobbigt, säger Fredric Jansson, 30.

Regnet hamrade ner över Fredrics och 24-åriga hustrun Miriams bananodling i Mary Valley utanför Brisbane i över en vecka. I går tvingades de fly, floden svällde snabbt från 15 till 150 meters bredd efter att 200 millimeter regn fallit på bara ett dygn.

– Det var nu eller aldrig. Vi tog med oss ett par t-shirts och hoppade in i bilen. 20 minuter senare var det för sent, grannarna evakuerades med helikopter, säger Fredric Jansson.

Vattnet steg våldsamt

Jagade av vattenmassorna körde de in till vänner i en förort i sydvästra Brisbane. Men även där steg floden våldsamt snabbt.

– Vi hjälpte till att packa deras grejer och åka. Det tog bara några timmar och sedan syntes bara antennerna från hustaken.

Fredric väntar nu ut katastrofen i en ”säker” förort, hos sina svärföräldrar. Kvar i dalen Mary Valley saknas ett 60-årigt grannpar.

– Vi har inte fått tag på dem.

Fruktansvärda scener utspelas i översvämningens spår.

En järnvägsviadukt i Brisbaneområdet befaras ha förvandlats till en massgrav. Över 30 bilar har klämts fast i det forsande vattnet. Samtidigt saknas 43 av ortens 300 invånare.

Räddningsdykare försökte i går ta sig ner med säkerhetslinor för att dra fram omkomna.

– Det är oundvikligt att vi kommer att hitta något riktigt obehagligt där, sa ett polisbefäl.

Steg bara fyra meter

Ändå undslapp Brisbane det värsta: vattnet steg bara drygt fyra meter och översvämningen blev inte så förödande som befarat. Invånarna vaknar ändå upp till en krigszon, hela förorter ligger under vatten och infrastrukturen har brakat samman.

Bryggor, båtar, kylskåp och hustak flyter förbi i det bruna vattnet, och där det sjunker undan blir bara en geggig, brun gyttja.

Nästa hot väntas från havet. Brisbane bävar för vad som befaras bli en ”king tide” – en rekordhög tidvattenvåg.

– Inträffar vi det får vi det riktigt besvärligt, säger Fredric Jansson.